Dodik: Obračun sa SPC i Srbima je državna politika Crne Gore

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da je jasno i vidljivo da Crna Gora pokušava da upotrebi autoritet države da bi se obračunala sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Srbima koji žive u toj zemlji što je, kaže, krajnje neprihvatljivo.

Milorad Dodik je naglasio da su SPC i srpski narod u Crnoj Gori postojali pre predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i raznih drugih koji, navodi, pokušavaju na silu da izbrišu srpsko ime iz Crne Gore.

Ocenjuje da Đukanović već duže vreme pokazuje antisrpski pristup i dodaje da veruje da je to loš pristup.

"On je izabrao Hrvate, Albance i druge za svoje saradnike i to je njegovo legitimno pravo. Ali su Srbi važan deo istorije na crnogorskim prostorima", konstatovao je Dodik, prenosi Srna.

On je ocenio da je osnovni pojam politike Đukanovića pokušaj razgradnje SPC.

"Srpski narod je kroz istoriju imao mnoge neprijatelje koji su gazili njegovu istoriju, nacionalna, ljudska pa i verska prava. Kao što je rekao danas srpski patrijarh Irinej, čak ni za vrijeme Otomanske imperije nije se pokušala razgraditi SPC, kao što to sada pokušava Đukanović. Sada slobodno mogu reći da ovo što radi, to ne radi neformalna grupa, već je to državna politika Crne Gore", istakao je Dodik.

Opasna namera Mila Đukanovića da od resursa srpskog naroda, odnosno crkve gradi neku novu crkvu, nije njegova umotvorina, navodi Dodik, već rehabilitacija loših projekata iz prošlosti koji su se mogli videti i kod Anta Pavelića i mnogih drugih koji su hteli da razjedine srpski narod.

"Đukanović je napravio grešku" 

Dodik je ocenio da Đukanoviću nije potreban konflikt sa SPC i da je tu napravio veliku grešku.

"Zato je sada naša obaveza, svih nas koji smo predstavnici srpskog naroda, da dokažemo pogubnost te politike i da svi zajedno, jedinstveno, stanemo u odbrani srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve", naglasio je Dodik.

On je dodao da mu ne pada napamet da osporava pravo Crne Gore na nezavisnost i svoju državnost, ali da svaki udar na SPC i srpski narod smatra udarom na ceo srpski narod.

Dodik je za crnogroski portal Borba rekao i da srpska crkva nikada nije osporila državnost Crne Gore, te ocenio da će crnogorskim vlastima biti teško da dokazu da su kao drzava nešto uložili jer je SPC sve stekla tako što joj je narod davao priloge.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи