Građani ispred suda u Nikšiću, protesti u više gradova u Crnoj Gori

U znak podrške vladici budimljansko-nikšićkom Joanikiju, u nekoliko crnogorskih gradova održani su protesti. Građani su se okupili ispred Osnovnog suda u Nikšiću, iščekujući odluku o pritvoru.

Nakon molebana u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog, građani su se okupili ispred Osnovnog suda u Nikšiću, u znak protesta zbog hapšenja vladike Joanikija i osam sveštenika. 

Protojerej Radojica Božović poručio je, posle molebana, da se narod u Crnoj Gori trenutno nalazi na raspeću, ali da će, kako je kazao, vera pobediti. 

Hapšenje vladike Joanikija, prema rečima protojereja Božovića, podseća na hapšenje Hristovo. 

Advokat Sava Kostić rekao je ranije okupljenim novinarima da očekuje da će po isteku 72 sata, episkop Joanikije i sveštenici biti pušteni na slobodu. 

Zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osam sveštenika, u Beranama je održan protest.

Veliki broj građana je uzvikujući "pustite vladiku" prošao pored zgrade policije i zaputio se prema manastiru Đurđevi stupovi. Po povratku od manastira su se razišli.

Na protestu u Bijelom Polju na gradskom trgu građani su uzvikivali: "U nama je srce lavlje, mi branimo pravoslavlje".

Protest u Pljevljima završen je večeras oko 21 sat bez incidenata. Okupljanje građana u glavnoj gradskoj ulici počelo je oko 20 časova, nakon čega je kolona krenula do crkve Svete Petke, gde ih je sačekao kordon policije, pa su se građani istim putem vratili do Ulice Kralja Petra Prvog.

Treću noć za redom Budvani su protestovali zbog hapšenja episkopa i sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske. 

Okupljeni su uzvikivali "Pustite nam vladiku", "Kosovo je srce Srbije", "Ustala je Crna Gora", "Svetinja se branit mora", "Milo lopove, pustite nam popove". 

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju je zbog litije koja je održana na dan Svetog Vasilija Ostroškog u gradu pod Trebjesom, određeno zadržavanje do 72 sata.

Pored njega, u pritvoru se nalaze i sveštenici Slobodan Jokić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи