Advokat obišao vladiku Joanikija, kaže da se "korektno" ophode prema njemu

Advokat Sava Kostić je u Centru bezbednosti u Nikšiću posetio episkopa Joanikija i privedene sveštenike. Episkop Jonikije je rekao da se "prema njima ophode krajnje korektno i da im je dozvoljeno Sveto pričešće i sve što nalažu vjerski običaji".

Advokat Sava Kostić je okupljenim novinarima rekao da očekuje da će po isteku 72 sata, episkop Joanikije i sveštenici biti pušteni na slobodu.

"Bilo kakvo zadržavanje i minuta poslije toga predstavljalo bi drastično kršenje osnovnih prava i sloboda zajamčenih Ustavom, zakonicima, međunarodnim konvencijama, tako da vjerujem da će nadležni državni organi u skladu sa tim i postupati", saopštio je Kostić, a prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

Rekao je da je njihov zahtev za izuzećem tužioca i starešine ODT odbijen, a da je u tom slučaju bilo nezakonito to što protiv takve odluke ne postoji pravo žalbe. Ta odluka je zatim revidirana.

"Poslije određenog vremena je revidirana ta odluka i donijeta nova kojom se odbija naš zahtjev za izuzeće, ali je dozvoljena posebna žalba, kako to i nalaže član 41, stav 4 Zakonika o krivičnom postupku Crne Gore, što će reći da u ovoj fazi postupka ni postupajući tužilac ni njegov zamjenik ne mogu preduzeti bilo koju radnju dok odluka ne bude pravosnažna, a to je dok ne protekne rok ili dok se ne odluči po žalbama koje budemo izjavili", rekao je advokat.

Kostić je istakao da se svakom može desiti greška u radu i "pohvalio tužiteljku Lepu Medenicu jer je uvidjela i ispravila svoju grešku", navodi se na sajtu Mitropolije.

Istakao je da je za krivično delo koje se episkopu i sveštenicima stavlja na teret, predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine.

Dodao je da se radi o vladici i sveštenicima koji uživaju veliki ugled u društvu i činjenici da ranije nisu osuđivani. "Potpuno je nevjerovatno da se pored svih činjenica određuje zadržavanje", zaključio je Kostić.

Pravni eksperti Eparhije budimljansko-nikšićke objasnili su juče zašto je nezakonito da vladika Joanikije i sveštenici budu u pritvoru

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи