Predstavljanje kandidata za predsedničke izbore

Makedonske političke stranke počele predstavljanje kandidata za predsedničke i lokalne izbore zakazane za 22. mart. Cenzus za izbor predsednika 40 odsto glasačkog tela. Za sada samo nezvanično o kandidatima za predsednika i gradonačelnike.

Političke stranke u Makedoniji počele su da izlaze sa prvim kandidatima za predsedničke i lokalne izbore zakazane za 22. mart.

Vladajuća stranka VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog već je nezvaničnio najavila da će profesor Đorđi Ivanov biti njen kandidat za predsednika Makedonije, jer je iza njegove kandidature stao veći deo članova izvršnog komiteta stranke.

Ova stranka je odlučila da za svog kandidata za gradonačelnika Skoplja predloži Koceta Trajanovskog, aktuelnog predsednika jedne skopske opštine.

U najvećoj opozicionoj stranci Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) danas čekaju odgovor Srđana Kerima da li prihvata da bude njihov kandidat za predsedničku funkciju. Ukoliko se Kerim ne izjasni, njihov kandidat će se birati između diplomate Nana Ružina, profesora Ljubomira Frčkoskog i bivše ministarke spoljnih poslova Ilinke Mitreve.

Za prvog čoveka glavnog grada SDSM najavljuju mladog, ambicioznog biznismena, ali njegovo ime ne otkrivaju. Za nekoliko gradonačelničkih mesta u skopskim opštinama najavljuju poznatog advokata, sportskog radnika i diplomatu.

Iz stranke Albanaca koja je deo vladajuće kolicije, Demokratske unije za integraciju Alija Ahmetija, kažu da su u toku pregovori sa VMRO-DPMNE za podršku njihovom kandidatu za predsednika države.

Ahmeti je za televiziju Alsat-M izjavio da će se pregovori finiširati pisanim ugovorom o obavezi budućeg predsednika prema albanskoj zajednici u Makedoniji, o fer zastupljenosti Albanaca i korišćenju albanskog jezika u svim resorima sa kojima rukovodi predsednik, kao i to da na izborima 2014. godine predsednik Makedonije bude Albanac.

Te informacije nisu potvrđene iz VMRO-DPMNE.

Cenzus za izbor predsednika 40 odsto glasačkog tela

Opoziciona stranka Albanaca DPA Menduha Tačija dosad se nije izjasnila da li je u nekim pregovorima sa ostalim strankama o eventualnom zajedničkom nastupu na predstojećim izborima.

Predsednik parlamenta Trajko Veljanovski je nedavno ocenio je da su predstojeći izbori veoma važni za građane i da zato moraju biti održani prema najvišim evropskim standardima jer od toga zavisi priključivanje Makedonije Evropskoj uniji.

Parlament je 9.januara usvojio ustavne promene prema kojima se cenzus za izbor predsednika države u drugom krugu smanjuje sa 50 na 40 odsto. Kandidata za predsednika mogu predložiti građani koji skupe najmanje 10.000 potpisa ili najmanje 30 poslanika.

Mandat šefa države je pet godina, a jedna osoba može najviše dva puta uzastopno biti izabrana na ovu funkciju.

Lokalni izbori se održavaju na četiri godine, a pravo da podnesu liste imaju sve političke stranke, koalicije i grupa birača. Izbori će se sprovesti za gradonačelnika i savetnika u 84 opštine i za grad Skoplje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи