Roćen: Priznaćemo Kosovo kada to bude politički najbolje

Crna Gora nije ništa obećala ni Beogradu, ni Prištini u vezi sa odlukom o nezavisnosti Kosova, izjavio je šef crnogorske diplomatije.

Milan Roćen je rekao da Crna Gora nema obavezu da Beogradu kaže da neće priznati Kosovo, niti Kosovu da hoće.

"Tu uopšte nije reč o bilo čijem obećanju. Crnoj Gori je najveći interes da ima najbolje moguće odnose sa svima u regionu", rekao je Roćen podgoričkom dnevniku "Vijesti." 

"Nama stižu različite poruke iz Srbije i sa Kosova, a i od onih iz Crne Gore koji podržavaju Srbiju ili Kosovo. Sve to respektujemo, ali, pre svega, vodimo računa o Crnoj Gori i interesima države i  naših građana", rekao je Roćen.

Komentarišući neke opozicione predloge da se u vezi sa odlukom Crne Gore o statusu Kosova organizuje referendum, šef crnogorske diplomatije je kazao da ne zna zemlju koja je organizovala referendum o tome da li će priznati drugu državu.

Roćen je ponovio zvanični stav Crne Gore da će odluka o nezavisnosti Kosova biti doneta onda kada se proceni da je to "politički najbolje za Crnu Goru".

Crnogorski ministar je ocenio da bi za Srbiju bilo najbolje da uspostavi kontakte sa rukovodstvom Kosova, uz nastavak diplomatske borbe za Kosovo i dodao da to preporučuje kao prijatelj Srbije.

On je, takođe, ocenio da se bezbedan život Srba na Kosovu ne može osigurati bez Albanaca, kao što niko ne može zaštititi ni srpske kulturno-istorijske spomenike, kao što to mogu Albanci.

"Uostalom, kroz istoriju se zna ko je očuvao Pećku patrijaršiju. Ne može se stalno govoriti 'Kosovo je Srbija', a, s druge strane, okretati glavu od Albanaca koji žive na Kosovu", rekao je crnogorski ministar inostranih poslova.

Roćen je dodao i da Rusija ne sugeriše Crnoj Gori bilo kakvu odluku o nezavisnosti Kosova.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 05. jul 2008, 17:28) - anonymous [neregistrovani]

nikad se nezna

Imao am prilike da u inostranstvu upoznam i razgovaram sa Albancima iz Crne Gore koji imaju Crnogorska prezimena.Govorili su da ih ima i na visokim polozajima i da moraju uspeti u ostvarenju Albanskog pitanja da svi zive u jednoj drzavi bez obzira dali drugi hteli to ili ne.

(četvrtak, 03. jul 2008, 20:18) - zoki [neregistrovani]

referendum za nato i kosovo u istom danu

ova ista vlast je organizovala referendum o promjeni imena gradova titograda i ivangrada a mislimda je vaznije pitanje kosova pa bi o priznanju kosova obavezno trebalo organizovati referendum< tito je ubio ivana, ali oni u jednom danu uspijevaju da na referendumu to prodje.

(četvrtak, 03. jul 2008, 18:06) - anonymous [neregistrovani]

rod

razdvoise srbe i crnogorce kao dva naroda,pa zar smo mi dva naroda?pa mi nismo braca,mi smo vise
od toga mi smo jedna krv,mi smo jedan narod.
a sto se tice kosova i metohije nedajte ljudi da ovi izdajnici priznaju tu korovsku drzavu i nedozvolite svadju izmedju srba i crnogoraca

(četvrtak, 03. jul 2008, 15:52) - anonymous [neregistrovani]

Izdaja

Ko pita narod u Crnoj Gori ,Srbiji , Americi .Narodu se prodaju predizborna obecanja a onda se radi sta ko i kako hoce.
Demokratija u vecini modernih drzava je samo sarena laza.

(četvrtak, 03. jul 2008, 13:33) - anonymous [neregistrovani]

Izdaja

Kao Crnogorac koji je rodjen u Crnoj Gori i koji se izjasnjava Crnogorcem uzasnut sam ovakvim ponasanjem vlasti koja hoce da prizna jednu tvorevinu koju dvije trecine covjecanstva ne priznaje i na taj nacin dovede u pitanje nase istoriske veze i odnose sa Srbijom!ZASTO NE PITAJU NAROD STA MISLI???GARANTUJEM DA BI SE 80% izjasnilo protiv!!

(četvrtak, 03. jul 2008, 12:46) - anonymous [neregistrovani]

Uzas

Mi Crnogorci, barem ovi sto se osjecamo Srbima, uzasavamo se od ideje da neko iz CG prizna KiM , a koliko cujem cijelih 80% gradjana CG je protiv toga