Roćen: Priznaćemo Kosovo kada to bude politički najbolje

Crna Gora nije ništa obećala ni Beogradu, ni Prištini u vezi sa odlukom o nezavisnosti Kosova, izjavio je šef crnogorske diplomatije.

Milan Roćen je rekao da Crna Gora nema obavezu da Beogradu kaže da neće priznati Kosovo, niti Kosovu da hoće.

"Tu uopšte nije reč o bilo čijem obećanju. Crnoj Gori je najveći interes da ima najbolje moguće odnose sa svima u regionu", rekao je Roćen podgoričkom dnevniku "Vijesti." 

"Nama stižu različite poruke iz Srbije i sa Kosova, a i od onih iz Crne Gore koji podržavaju Srbiju ili Kosovo. Sve to respektujemo, ali, pre svega, vodimo računa o Crnoj Gori i interesima države i  naših građana", rekao je Roćen.

Komentarišući neke opozicione predloge da se u vezi sa odlukom Crne Gore o statusu Kosova organizuje referendum, šef crnogorske diplomatije je kazao da ne zna zemlju koja je organizovala referendum o tome da li će priznati drugu državu.

Roćen je ponovio zvanični stav Crne Gore da će odluka o nezavisnosti Kosova biti doneta onda kada se proceni da je to "politički najbolje za Crnu Goru".

Crnogorski ministar je ocenio da bi za Srbiju bilo najbolje da uspostavi kontakte sa rukovodstvom Kosova, uz nastavak diplomatske borbe za Kosovo i dodao da to preporučuje kao prijatelj Srbije.

On je, takođe, ocenio da se bezbedan život Srba na Kosovu ne može osigurati bez Albanaca, kao što niko ne može zaštititi ni srpske kulturno-istorijske spomenike, kao što to mogu Albanci.

"Uostalom, kroz istoriju se zna ko je očuvao Pećku patrijaršiju. Ne može se stalno govoriti 'Kosovo je Srbija', a, s druge strane, okretati glavu od Albanaca koji žive na Kosovu", rekao je crnogorski ministar inostranih poslova.

Roćen je dodao i da Rusija ne sugeriše Crnoj Gori bilo kakvu odluku o nezavisnosti Kosova.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво