Uključiti Parlament u rešavanje pitanja Prevlake

Naći apsolutno dobro rešenje za pitanje kontrole Bokokotorskog zaliva gotovo da je nemoguće. Konačno rešenje problema poluostrva Prevlake treba da bude u interesu zajedničkog dobra Crne Gore i Hrvatske.

U pregovaračkom procesu Crne Gore i Hrvatske o poluostrvu Prevlaka kod Herceg Novog treba tražiti rešenje "koje neće biti loše ni za jednu stranu", smatra funkcioner crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković.

Prema njegovim rečima, potrebno je rešenje koje neće biti loše ni za Crnu Goru ni za Hrvatsku, jer apsolutno dobrog rešenja nema.

Vuković, koji je i predsednik Odbora za spoljnu politiku Skupštine Crne Gore, takođe je mišljenja da bi Parlament trebalo da bude uključen u rešavanje pitanja Prevlake, bilo tako što bi bio redovno informisan o toku pregovora, ili na drugi način.

Crnogorsko-hrvatska granica na Prevlaci treba da bude "granica u terminološkom smislu", ali suštinski rešenje za to poluostrvo trebalo bi da bude takvo da donosi koristi obema zemljama, ocenio je Vuković i predložio da Prevlaka bude turistička destinacija.

Crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen i njegov hrvatski kolega Gordan Jandroković su se prilikom susreta u Zagrebu prošlog četvrtka, složili da pitanje Prevlake treba da bude rešeno na "evropski, susedski i civilizovan" način.

U Zagrebu se 14. januara prvi put sastala Mešovita crnogorsko-hrvatska grupa za pripremu pravnog postupka razgraničenja na Prevlaci pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Ključni deo graničnog režima između Crne Gore i Hrvatske je pitanje kontrole nad ulazom u Bokakotorski zaliv.

Crnu Goru i Hrvatsku na Prevlaci deli privremena granica, određena na osnovu sporazuma koji su 2002. godine potpisale Hrvatska i tadašnja Savezna Republika Jugoslavija. Zaliv pripada Crnoj Gori, ali poluostrvo Prevlaka, koja je faktički ulaz u Boku, je hrvatska teritorija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи