Dodik za sprovođenje "slova" Dejtona

Urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma je urušavanje subjektiviteta BiH, smatra premijer Republike Srpske Milorad Dodik. Za nas BiH sa dejtonskim nadležnostima i strukturom nije sporna, ističe Dodik.

Predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da oni koji urušavaju Dejtonski mirovni sporazum najviše urušavaju subjektivitet BiH.

"Podržavamo Dejtonski sporazum i za nas BiH sa dejtonskim nadležnostima i strukturom nije sporna. Potpuno sam uveren da je sprovođenje duha Dejtona najlošija stvar koja se desila BiH i koja će i ubuduće praviti probleme", rekao je Dodik i dodao da je on za sprovođenje "slova Dejtona".

Dodik se slaže sa praksom da BiH prenosi nadležnosti na EU, ali nije za to da svoje nadležnosti prenose i entiteti.

"Za nas nije sporno da provodimo određene propise, ali smatramo da je nepotrebno uslovljavati evropski put promenom unutrašnje strukture BiH. Neko je u želji da pojača potrebu prenosa svega i svačega na nivo BiH rekao da su to evropska pitanja", rekao je Dodik za "Dnevni avaz".

RS nije dobila 49 odsto teritorije

Govoreći o pitanju državne imovine, Dodik je istakao da u Prudskom sporazumu piše da će imovina za koju se utvrdi da pripada zajedničkim organima biti knjižena na njih, a da će isti princip biti primenjen na entitete.

Premijer Republike Srpske je naveo da RS nikada nije dobila 49 odsto teritorije i da postoji Vladina komisija koja se bavi pitanjem entitetske linije, koja će to pitanje problematizovati.

"Imajući u vidu da Brčko distrikt ulazi u taj procenat, treba angažovati stručnjake i to rešeti. Nemam nameru da pravim bilo kakav problem, osim što moram podsetiti da je Dejtonom i ženevskim papirom rečeno da će se BiH organizovati po principu "49 prema 51", rekao je Dodik ističući da poštuje Arbitražnu odluku za Distrikt.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи