Radikalni islamisti regrutuju borce u Bosni

Bosna ponovo preplavljena Al kaidinim propagandnim materijalom. Juba, zloglasni bagdadski snajperista, ubija američke vojnike, ovaj put na sminku sa prevodom na bošnjački. DVD se deli po srednjoj Bosni. Novi pokušaj regrutovanja islamskih boraca za ratove na Bliskom i srednjem istoku.

Bosna i Hercegovina još jednom je postala poprište pokušaja radikalnih islamista da među lokalnim muslimanima regrutuju dobrovoljce za ratove koji se vode na Bliskom i Srednjem istoku, potvrdili su za Internet portal Radio-televizijie Srbije zapadni obaveštajni izvori.

"Registrovali smo obnovljenu aktivnost radikalnih islamista, prvenstveno u centralnom delu Bosne, sa očiglednim pokušajem da se u tom regionu regrutuju novi dobrovoljci za ratove u Iraku, Avganistanu i Pojasu Gaze", rekao je zvaničnik jedne zapadne obaveštajne službe, koji je želeo da ostane anoniman.

Nova uzbuna među zapadnim obaveštajcima, koji već godinama prate aktivnosti radikalnih islamista, podgrejana je snimkom, koji je prva objavila sarajevska televizijska stanica FTV, na kojem su dokumentovane akcije iračkih snajperista protiv američkih vojnika u Bagdadu.

Polučasovna storija o ubistvima američkih vojnika, koje je počinio već prilično poznati snajperista poznat pod pseudonimom Juba, ili "bagdadski sudija", titlovana je na bošnjački jezik i predstavlja jedan od ukupno četiri video zapisa akcija snajperista protiv snaga SAD.

"Ovde je reč o međunarodnom terorizmu, a nadležnost za tu problematiku je na Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, SIPA", rekao je portparol bosanske policije Robert Cvrtak, dodajući da je istraga o čitavom slučaju pokrenuta.

"SIPA preduzima mere sa ciljem identifikovanja osoba koje se mogu dovesti u vezu sa regrutacijom ljudi iz BiH za rat u Iraku te s distribucijom materijala na kojem se vidi likvidacija američkih vojnika", saopštila je bosanska obaveštajna agencija.

DVD, preveden na nekoliko jezika, uključujući i bošnjački, deli se potencijalnim budućim borcima u nekoliko gradova u srednjoj Bosni, preko mreže operativaca različitih organizacija koje okupljaju radikalni islamiste i koje su na teritoriji te države aktivne još od početka rata 1992. godine.

Snimak, suštinski, predstavlja kompilaciju akcija iračkih snajperista, koji se predstavljaju zajedničkim imenom Juba. U četiri epizode, prikazano je na desetine ubistava i ranjavanja Amerikanaca.

Snajperistu, ili grupu islamskih ratnika koji se u snimcima predstavljaju pod zajedničkim imenom Juba, američke snage u Iraku smatraju odgovornim za smrt više od 100 vojnika koalicionih snaga. U akcijama ih prate snimatelji, i na mestu sa koga su pucali ostavljaju čauru i poruku, koja glasi : "Ono što je u krvi oteto, bez krvi se povratiti ne može".

Distribucija novog snimka predstavlja, kako navode stručnjaci za terorizam, dokaz obnovljene aktvnosti radikalnih islamista u Bosni, pre svega nekadašnjih pripadnika jedinice "Al Mudžahid", nekadašnjih dobrovoljaca iz islamskih država, koji su se tokom rata borili na strani bosanskih muslimana.

Istovremeno, obaveštajne službe zabeležile su i sve češće dolaske vehabija iz zapadne Evrope, uključujući i nekoliko "dežurnih sumnjivaca" poput Mesuda Jašarevića, Esada Brkića, Envera Delića.

Prethodnih godina, radikalni islamisti su sličnim snimcima pokušavali da regrutuju pristalice u Bosni, Sandžaku, Kosovu i zapadnoj Makedoniji, uključujući seriju video zapisa o zločinima i vežbama mudžahedina tokom rata u BiH, ali i materijalima iz Čečenije, Iraka i Avganistana.

U cilju indoktrinacije dece, radikalni islamisti su delili prilično skandalozne palestinske crtane filmove u kojima se veliča smrt za islamske ciljeve.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи