Hrvatska preporučila školama da otkažu putovanja u Italiju

Hrvatsko ministarstvo nauke i obrazovanja izdalo je preporuku školama da otkažu sva organizovanja putovanja u Italiju u narednih mesed dana. Veliki broj Hrvata prethodnih dana je boravio na karnevalu i Veneciji.

Ministarstvo nauke i obrazovanja je tu preporuku izdalo u skladu sa preporukom Ministarstva zdravstva, a, kako navode, vodeći računa o bezbednosti učenika i nastavnika.

"Upućujemo vas da otkažete sva organizovana putovanja u Italiju u narednih mesec dana", navodi se u saopštenju tog resora.

Ministarstvo nauke i obrazovanja navodi i da u saradnji sa ostalim nadležnim resorima prati situaciju i na vreme će obaveštavati o eventualnim novim preporukama, poručila je ministarka Blaženka Divjak.

Inače, prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista u Hrvatskoj i dalje nema potvrđenih slučajeva zaraze novim koronavirusom, to jest Kovidom-19, a u Italiji je zabeležen četvrti smrtni slučaj.

Testovi dvoje pacijenata iz riječke bolnice, osmogodišnje devojčice i njene majke u Zagrebu su negativni.

Splitski srednjoškolci se vratili kućama

Tokom noći kućama su se vratili omiški i splitski srednjoškolci koji su proteklih dana bili u Italiji. Neki od njih su duže zadržani na graničnim prijelazima "Pasjak" i "Rupa", gde su pregledani i nakon što je utvrđeno da niko nema simptome, pušteni su da nastave put prema Dalmaciji.
 
Profesori i učenici su upozoreni da se s pojavom bilo kakvih simptoma odmah moraju javiti epidemiologu.

Radi se o učenicima omiške Srednje škole "Jure Kaštelan" te učenicima jedne splitske gimnazije.

Četrdeset i dva učenika pulske gimnazije i četiri profesora od jutros su u Puli u kućnm karantinu zbog koronavirusa.

Naime, učenici su s profesorima bili na izletu u Veneciju i vratili su se ovog vikenda, a istarski Zavod za javno zdravstvo uputio ih je da ostanu kod kuće 15 dana.

"Kućna izolacija znači - ne izlaziti iz kuće, a ne samo ne ići u školu", poručila je šefica Službe za epidemiologiju istarskog Zavoda za javno zdravlje Jasna Valić.

Direktor pulske gimnazije Filip Zoričić rekao je da je škola sinoć od Hrvtaskog zavoda za zdravlje dobila takva uputstva jer su italijanske regije Lombardia i Veneto proglašene "područjem rizika za zarazu koronavirusom".

On je dodao da je eskurzija prošla u redu i da niko ni u Italiji ni na granici nije spominjao nikakve moguće probleme.

"Prošli su sve granice, niko im nije ništa rekao, pustili su ih bez problema. Nisu jedini koji su išli na karneval, bilo je još autobusa iz drugih krajeva Hrvatske i to ne samo drugih škola nego i ostalih građana što je po meni još veći problem", rekao je Zoričić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи