Linta: Sarajevo briše tragove postojanja Srba u tom gradu

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta optužio je vlasti Kantona Sarajevo da hoće da izbrišu sve tragove postojanja Srba u tom gradu, time što nameravaju da iskopaju posmrtne ostatke oko 13.000 davno umrlih Srba i prenesu ih u kosturnicu za spaljivanje.

U saopštenju za javnost, Miodrag Linta podseća da vlasti u Sarajevu kao razlog navode činjenicu da se grobno mesto ili grobnica mogu prekopati deset godina posle sahrane u slučaju da se za njih ne plaća novčana naknada ili se ne održavaju.

"Ne sme se zaboraviti činjenica da je iz Sarajeva tokom i posle rata proterano više od 150.000 Srba koji žive u (Republici) Srpskoj, Srbiji i širom sveta i mnogi od njih ne znaju za ovu nameru. Takođe, mnogi proterani Srbi ne mogu da idu redovno na grobove svojih najbližih, a vlast nema razumevanja zbog tragičnih događaja koji su se desili Srbima u Sarajevu devedesetih godina prošlog veka", ukazao je Linta.

Istakao da je apsolutno očigledno da vlast u Sarajevu hoće da "cementira etničko čišćenje srpskog naroda i na taj način zatre sve tragove njegovog viševekovnog postojanja".

"Posle proterivanja i ubijanja Srba, uništavanja i otimanja srpske imovine, na red je došlo i uništavanje srpskih grobova. Sasvim je jasno da je krajnji cilj najavljenog uništavanja srpskih grobova da se dokaže i pošalje šovinistička poruka kako Srbi nikada nisu ni živeli u Sarajevu", naglašava Linta.

Prema njegovim rečima, cilj je dodatno promovisanje "najbezočnije izmišljotine da su Srbi izvršili agresiju na Bosnu i Hercegovinu i da su činili masovne zločine i genocid nad Bošnjacima".

Linta je pozvao Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da uputi protest nadležnima u Sarajevu i zatraži "da odustanu od skandalozne i anticivilizacijske namere uklanjanja posmrtnih ostataka Srba".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво