Dodik: Đukanović će biti žrtva osporavanja srpskog nacionalnog interesa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je, povodom izjave predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da je to što radi u Republici Srpskoj opasnije od onog što se događa u Srbiji i Crnoj Gori, izjavio da će šef crnogorske države biti žrtva osporavanja srpskog nacionalnog interesa.

Milo Đukanović je, rekao je Dodik, ohrabrivao samostalnost Republike Srpske, a sada je, kaže, postao miljenik Sarajeva.

"Ohrabrivao je samostalnost Republike Srpske u vreme kada sam mislio da cela ta priča o crnogorskoj nezavisnosti treba da se završi", rekao je Dodik u inteervjuu za televiziju Fejs iz BiH.

Istakao je da je upravo Đukanović bio "deo projekta koji je vodio Milošević", a onda je, kaže, "iskočio".

"Sastajao se više puta sa Karadžićem nego ja i više puta se video sa Mladićem nego ja. Ja nisam komandovao vojskom u ratu, a on jeste", rekao je Dodik.

O odnosu sa Đukanovićem kaže da oni nikada nisu bili posebni, te da je uvek uvažavao činjenicu da je on predsednik Crne Gore.

"Generalno gledano, Đukanović je odjednom odlučio da Crna Gora prizna Kosovo, radi protiv srpskih nacionalnih interesa i protiv Srpske pravoslavne crkve", naveo je Dodik.

Činjenica je, ističe Dodik, da je "Đukanović u ovom trenutku za SPC pripremio golgotu", usvajanjem zakona koji nije demokratski, i to je, naglašava, "učinio na jedan veoma podmukli način tako što je najpre sa Islamskom zajednicom, Katoličkom crkvom i Jevrejskom zajednicom napravio posebne ugovore, a SPC je nametnuo zakon koji degradira njeno postojanje i njenu imovinu".

Niko, ističe Dodik, Đukanoviću ne brani da pravi svoju crkvu, ali ne mora da otima od SPC.

Na opasku da ga je Đukanović nahvalio toliko da je čak rekao da će mu do kraja života biti zahvalan zato što je zaslužan za crnogorsku nezavisnost i što je učestvovao u predreferendumskoj kampanji, Dodik je odgovorio pitanjem: "Šta je problem".

"Tada je Milo bio Srbin, sprovodio je srpsku nacionalnu politiku, bio je korektan prema SPC i osporavao je nezavisnost Kosova. A onda je sve promenio. I nisam se samo ja u tome prevario, već čitava javnost u Srbiji. On će biti politička žrtva osporavnja srpskog nacionalnog interesa. Ne može dobiti bitku protiv SPC", zaključio je Dodik.

Niko u Republici Srpskoj ne govori o otcepljenju

Srpski član Predsedništva BiH poručuje da nema problem sa postojanjem države BiH, da poštuje slovo Ustava i spreman je da prihvati svaku vrstu aranžmana u skladu sa Ustavom, a da nije nametnut od visokih predstavnika i da je u skladu sa interesima tri konstuitivna naroda koji žive u BiH.

Dodik je istakao da Srbi iz Republike Srpske nemaju ništa protiv države BiH, da niko u tom entitetu ne govori o otcepljenju niti se s tim u vezi sprovode bilo kakve akcije.

Navoe je da korektno obavlja svoj posao na način koji mu nalažu Ustav BiH i zakon i da veoma vodi računa šta piše u Ustavu i tako se i ponaša.

Podsetivši da je BiH sastavljena od dva entieta – Republike Srpske i Federacije BiH –ocenio je da politička borba i nadgornjavanje Sarajeva i Banjaluke postaje iluzorno i da iz nje niko neće izaći kao pobednik, a da će štetu imati samo BiH, jer zaustavlja njen razvoj, kao i svi koji na tome rade.

"Za Srbe nije sporno da je Republika Srpska u sastavu BiH i da ima prava koja ima prema Dejtonu i Ustavu. Problem nastaje kada su govorili da je Dejton nepromenjiv, a onda je promenjena čitava jedna koncepcija koja je u početku išla kao priča o privremenom rešenju, da bi nastavila da vodi ka unitarnoj BiH", zaključio je Dodik.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво