Poreska uprava Crne Gore objavila da je dug Mitropolije višemilionski

Direktor crnogorske Poreske uprave Miomir M. Mugoša saopštio je da je poreski dug na kraju 2010. godine za prijavljenih 38 sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske iznosio preko 300.000 evra i da već devet godina nije predata nijedna prijava za zaduženje. Kako je naveo Mugoša, to znači da na današnji dan Poreska uprava ne može da utvrdi tačan poreski dug ove verske organizacije i da, kako kaže, mogu samo govoriti o proceni da je on višemilionski.

Miomir M. Mugoša je saopštio da Poreska uprava započela kontrolu u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i svim ostalim verskim zajednicama sa ciljem da se, kako kaže, utvrdi tačnost obračunatih, prijavljenih i naplaćenih poreskih obaveza.

"Mitropolija Crnogorsko-primorska je najveća verska organizacija u Crnoj Gori iz razloga što koristi najveći broj verskih objekata, što raspolaže sa najvećom imovinom, što ima najveći broj privrednih društava čiji je ona osnivač, što ima najviše otvorenih žiro računa u više poslovnih banaka preko kojih je u zadnjih nekoliko godina prometovano više desetina miliona evra", naveo je Mugoša.

Kada je u pitanju poštovanje poreskih propisa sa aspekta obavezne prijave verskih službenika i sveštenika, kako navodi Mugoša, "stepen poreske discipline je vrlo nizak".

"Koliki je obim poštovanja poreskih propisa sa aspekta prijavljivanja verskih službenika i sveštenika, možda najbolje govori primer da je Mitropolija crnogorsko-primorska do 2010. godine prijavila 38 sveštenika, a godinama unazad nakon toga samo je za nekoliko sveštenika uplatila doprinose i to za određeni broj koji su stekli pravo za odlazak u penziju", istakao je Mugoša.

Kako je saopštio, prema njihovim podacima, poreski dug na kraju 2010. godine za prijavljene sveštenike Mitropolije crnogorsko-primorske iznosio je preko 300.000 evra.

"A nakon toga, punih devet godina, do 2020. godine, nije predata nijedna prijava za zaduženje. Zbog nepotpunih i netačnih registracionih podataka Poreska uprava nije mogla ni obračunati poresku obavezu. To znači da na današnji dan Poreska uprava ne može utvrditi tačan poreski dug ove verske organizacije, možemo samo govoriti o proceni da je on višemilionski", rekao je Mugoša.

Ako Mitropolija Crnogorsko-primorska ne plati poreski dug dobrovoljno, kako je istakao, zakonska obaveza Poreske uprave je da dug naplati prinudno – sredstvima sa računa Mitropolije ili od imovine.

"Naravno, ne od imovine ove verske organizacije koja se odnosi na verske objekte, nego od imovine sa kojom ona raspolaže, a Poreska uprava je od Uprave za nekretnine dobila tačne podatke da ova verska zajednica raspolaže imovinom na nekoliko vrlo atraktivnih lokacija u Podgorici i crnogorskom primorju", istakao je Mugoša.

"U Podgorici na elitnoj lokaciji poseduju 15 luksuznih stambenih jedinica, nekoliko poslovnih prostora, u Budvi je u toku izgradnja višenamenskog stambeno-poslovnog objekta površine 6.000 kvadrata, dok se u Buljarici planskim dokumentima planira izgradnja poslovno-stambenog kompleksa i hotelskih sadržaja na površini od 50.000 kvadrata od čega je samo za verske potrebe opredeljen jedan objekat od nekih 800 kvadrata", zaključio je Mugoša

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво