Dodik: Finalizujemo predlog zakona o Ustavnom sudu BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je stav srpskih predstavnika na nivou BiH da Ustavni sud BiH treba da ima šest sudija – dva koja dolaze iz Republike Srpske i četiri iz Federacije BiH.

"Na sastanku nije urađeno ništa tajno. Rješenja koja smo predložili mogu biti korisna za sve, pa i za Bošnjake. Ukoliko se oni odmaknu od linije odbijanja, vidjeće da i oni imaju koristi", rekao je Dodik na konferenciji za medije nakon sastanka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH.

Poručio je da se finalizuje predlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

Naglasio je da je održan radni sastanak na kojem se dogovaralo o odlučivanju u zajedničkim institucijama.

"Predsjedništvo, Savjet ministara, Parlamentarna skupština, na svim mjestima bićemo, ali nećemo donositi odluke. Što se tiče drugih odluka nivoa odlučivanja, komunikacijska, službena i ostala, sve ostaje na istom nivou", naveo je Dodik.

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija rekao je srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH nastavljaju rad, ali na način kako je to utvrdila NSRS.

Dodik je rekao da je zgrada u kojoj je sada SDA vlasništvo srpske porodice i da ta imovina nije vraćena, prenose Nezavisne.

"Tamo je sjedište  SDA i oni iz ovog razloga rade da bi spriječili povratak imovine Srba. Nekima je to smiješno danas. Za tu kuću postojizahtjev nasljednika da se ona vrati. SDA je to zaposjela i ne želi da vrati., a da ne pričamo o Baščaršiji koliko je bilo vlasnika Srba, naveo je Dodik.

Zato je ovdje na sceni otimačina i Bošnjaci moraju da prihvate, ako nastave ovako, da ne mogu da zadrže ovu zemlju. Ustav koji je važeći je nedvosmislen. Sva kršenja treba da se dovedu u red i mi ćemo  na tome raditi. Mislim da ima još vremena da se razgovara", dodao je Dodik.

"'Goodbye BiH' ako ne dođe do razgovora"

Na pitanje zašto je rekao rekao "Goodbye BiH", a da sada poziva na razgovore, Dodik je odgovorio da novinar 'površno slušao', ali da je on rekao da bi se to moglo desiti ako ne dođe do razgovora.

"Vi želite da pravite svoju scenografiju, ali meni ne smeta ni ovaj prvi dio", rekao je Dodik novinaru.

Govoreći o susretu ambasadorom SAD i navodnim pretnjama koje je na tom susretu izrekao, Dodik je rekao da je Amerika svojom politikom 25 godina bila antisrpska i afirmisala je bošnjačke interese.

Kada je reč o poseti crnogorskog predsednika Mila Đukanovića BiH, Dodik je ponovio da nije vreme za posetu zbog dešavanja u Crnoj Gori.

"Na prošloj sjednici su dva člana Predsjedništva glasala i ponovo vratila tačku. Pošto je NS RS rekla, a i ja mislim, da nije vrijeme da Đukanović dolazi u posjetu, imajuću u vidu da je srpski narod konstitutivan i da nismo srećni zbog onog što se u Crnoj Gori dešava srpskom narodu. Zbog toga sam i povukao vitalni nacionalni interes", zaključio je Dodik.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара