Hrvatski državni tužilac priznao da je mason, ne razmatra ostavku

Glavni državni tužilac Hrvatske Dražen Jelinić pripada masonima, pišu mediji u Zagrebu, prenosi "Indeks". Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je da očekuje ostavku Jelinića, dok je premijer Andrej Plenković najavio da će predložiti Saboru da ga smeni.

Hrvatski državni tužilac Dražen Jelenić priznao je da je član masonske lože, ali je rekao da ne razmišlja da podnese ostavku zbog toga. Jelinić je za N1 rekao da se radi o zakonski osnovanom udruženju koje se, kako je naveo, zalaže za boljitak u društvu, prenosi Tanjug.

Upitan zašto je postao član masonske lože, Jelinić je rekao da ga je prijatelj pitao da se učlani i da mu je imponovalo što su ga zvali.

"S obzirom na to da je geslo da samo ugledni ljudi mogu postati članovi masonske lože, moram priznati da mi je u tom trenutku to, s jedne strane imponovalo, da je neko prepoznao moju stručnost, rad, profesionalno zalaganje i da na taj način mogu da doprinesem radu jednog udruženja, koje se zalaže za boljitak u društvu, zajednici, počevši od porodice, okruženja u kojem živite i konačno Republike Hrvatske, odnosno domovine", rekao je Jelenić, a prenosi Hina.

Hrvatska javnost preispituje verodostojnost i nepristrasnost državnog tužioca kao člana masonske lože, i pošto se našao u istrazi afere vezane za ucenjivanje oftalmologa Nikice Gabrića, osnivača i direktora Specijalne bolnice za oftalmologiju "Svjetlost", takođe masona.

Zbog sumnje da su počinili krivično delo pokušaja iznude, zagrebačka policija privela je u petak troje novinara nedeljnika 7Dnevno.

Oni su uhapšeni zbog sumnje da su ucenjivali Gabrića, tražeći od njega oko 27.000 evra koje bi platio kroz oglase u njihovom listu, da ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj on pripada. On je to, navodno, odbio i serija tekstova u kojoj ga nazivaju šefom masonske lože je objavljena.

Po priznanju da je član masonske lože, Jelinić je rekao novinarima da je Gabrić pokušao da utiče na tok predistrage protiv troje novinara, od kojih je jedan, takođe, mason, navodi N1.

Ministar pravosuđa očekuje ostavku 

Upitan je li javnom objavom da je mason naštetio ugledu institucije kojoj je na čelu, Jelenić je rekao da nije. 

"Ja mislim da nisam, jer sam svoj posao radio prije, za vrijeme toga i dan danas zakonito i isključivo po zakonu", rekao je Jelenić, dodavši da nije bilo nikakvog uslova nikome zbog činjenice da je član masonske lože.  

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je da očekuje ostavku Jelenića nakon priznanja da je član masona, prenosi Indeks.

"Neprihvatljivo je članstvo u ovakvoj udruzi građana, bez obzira što je ona registrirana prema zakonima. Njeno je đelovanje ipak prekriveno velom tajne, članstvo također, dakle, predstavlja određeni rizik za đelovanje glavnog državnog odvjetnika i drugih koji su članovi takvih organizacija", rekao je Bošnjaković nakon sednice užeg kabineta vlade.

Potvrdio je novinarima da je razgovarao s Jelenićem, kazavši da očekuje njegovu ostavku.

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada, ako glavni državni tužilac Dražen Jelenić sam ne podnese ostavku, na sutrašnjoj sednici predložiti Saboru da ga smeni.

"Stav je Vlade da je najprimerenije da Jelenić sam podnese ostavku, s obzirom da je nastala ovakva neuobičajena okolnost. Naravno da će nakon toga, ako to ne napravi, Vlada to sutra doneti na svojoj sednici", rekao je Plenković. 

Bivša šefica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, advokatkinja Dalija Orešković, kaže da Jelenićevo članstvo u masonima ugrožava poziciju tužilaštva.

"Glavni problem glavnog državnog tužioca je njegov hroničan nedostatak samosvjesti, čvrstine i stava. Ako je tačan podatak da je član masonske lože, to se u potpunosti uklapa u tu sliku", rekla je Oreškovićeva. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара