Uslovni otkaz učiteljici iz Bara zbog trobojke

Učiteljica Osnovne škole "Jugoslavija" u Baru R. V. protiv koje je pokrenut disciplinski postupak, dobila je uslovni otkaz, saopštila je direktorka te škole Biljana Vukmanović.

Biljana Vukmanović je rekla da su Školski odbor i Savet roditelja te škole poslali jasnu poruku da "učionica nije i ne sme da bude mesto za bilo kakvu vrstu političkog delovanja", prenose Vijesti.

"U toku pokretanja i trajanja postupka utvrđivanja odgovornosti u vezi sa dešavanjem od 27.01.2020. godine u OŠ 'Jugoslavija' u Baru, u slučaju R. V., zaposlene na radnom mjestu nastavnik razredne nastave u ovoj školi, u proteklih 20 dana bili smo, nažalost, svjedoci brojnih neistina, ali i neprimjerenih, proizvoljnih i činjenično neutemeljenih izjava ovim povodom. Ipak, postupak je sproveden profesionalno i nepristrasno", istakla je Vukmanovićeva.

Prema njenim rečima, 18.02.2020. godine, nakon okončanog postupka, kao direktor škole shodno zakonskim odredbama i težini povrede radne obaveze, donela je odluku kojom se R. V. izriče mera uslovnog prestanka radnog odnosa, sa mogućnošću prestanka radnog odnosa, ako zaposlena u periodu od šest meseci od dana izrečene mere učini težu povredu radne obaveze.

"Istovremeno, rješenje o privremenom udaljenju - suspenziji, prestaje da važi, jer je postupak utvrđivanja odgovornosti okončan donošenjem Odluke", rekla je Vukmanovićeva.

"Misija prosvetnog radnika je da decu obrazuje"

Dodaje da je u međuvremenu, na redovnim sednicama, Školski odbor ali i Savet roditelja OŠ "Jugoslavija" poslao jasnu poruku da učionica "nije i ne smije da bude mjesto za bilo kakvu vrstu političkog djelovanja, kao i da je misija svakog prosvjetnog radnika da djecu obrazuje, vaspitava i prosvećuje, uz uvažavanje ličnosti djeteta i poštovanje različitosti".

Kako se navodi, "OŠ "Jugoslavija", "ostaje na temeljima baštinjenja znanja, veština, etičkih i kulturnih vrednosti, multietničkog sklada i multikonfesionalnosti, uz svoju najvažniju ulogu: da se deca u njoj osećaju prijatno, dobrodošlo i da uspomene za školu vežu samo za lepe trenutke".

"Na to imaju pravo a mi, zaposleni u školi, imamo obavezu da im ostvarenje tog prava i omogućimo", rekla je Vukmanović.

Želi, kako je istakla, da ukaže na ogromnu potrebu razumevanja između zaposlenih u vaspitno-obrazovnim ustanovama i roditelja.

"Samo skupa, udruženi, zajedničkim naporima i saradnjom, djecu možemo izvesti na put kojim treba da hodi svaki mladi čovjek 21. vijeka. Naša je obaveza da im pružimo ruku, kako bi sjutra postali humanisti, obrazovani i emancipovani ljudi, spremni da odgovore izazovima novog, savremenog doba koje zhtijeva kulturnog, odgovornog i svestranog pojedinca, sa razvijenim osjećajem empatije, poštovanja različitosti i željom da u svakom smislu unaprijedi okruženje u kojem živi i stvara, u nasljeđe generacijama koje dolaze. Iskreno vjerujem da će naša zajednička misija opravdati viziju koju sada imamo. Jer - to dugujemo djeci", zaključila je Vukmanovićeva.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи