Evropska komisija: Pregovori o pristupanju Severne Makedonije i Albanije da počnu što pre

Evropska komisija ponovila je stav da pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom treba da počnu što pre, imajući u vidu da su ispunile uslove za otvaranje pregovora sa EU, prenosi TV Sitel.

Iz Evropske komisije očekuju da se otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom može dogoditi pre samita "EU i Zapadni Balkan" u maju u Zagrebu.

"Komisija ostaje pri svom stavu i preporuci da se otvore pregovori što je pre moguće jer su obe zemlje učinile ono što je bilo traženo od njih i nastavile reforme", rekla je portparolka evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku, Ana Pisonero.

Na neformalnom sastanku EU sa liderima Zapadnog Balkanu u nedelju, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je približavanje ove dve zemlje Briselu kao "prioritet Komisije".

Francuski predsednik Emanuel Makron, na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, izjavio je da ukoliko rezultati vanrednih izveštaja EK za Severnu Makedoniju i Albaniju budu pozitivni, on će podržati početak pregovora EU sa Skopljem i Tiranom.

Vanredni izveštaji o napretku Severne Makedonije i Albanije očekuju se između 2. i 4. marta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво