Poslanici u Banjaluci o Ustavnom sudu BiH

U Banjaluci u toku je posebna sednica Narodne Skupštine, na kojoj se raspravlja o radu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, nakon što je taj sud doneo odluku po kojoj poljoprivredno zemljište koje je do sada bilo vlasništvo Republike Srpske treba da se knjiži kao imovina BiH.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se "za Bosnu i Hercegovinu može reći da je ovakva ili onakva", ističući da "ono što je sigurno tačno jeste to da je ona u permanentnoj krizi".

"I ove okolnosti, u kojima je sazvana ova posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, su okolnosti političke krize", rekla je Cvijanovićeva a prenosi RTRS.

Ona je rekla da je u razgovorima sa strannim predstavnicima o odugovlačenju formiranja vlasti na nivou BiH, većina njih "navijala" za uspostavljanje vlasti jer bi to značilo kakvo-takvo kretanje na evropskom putu, ili barem neki kredibilitet zrmlje, ali da je bilo i onih koji su govorili da su važnija neka druga pitanja od formiranja vlasti, a čak i to da je politički legitimno ne formirati vlast. 

Cvijanovićeva je istakla da je BiH jedno duboko unesrećeno društvo jer nije dobilo priliku da se razvije kao istinska multietnička zajednica spremna da traume prošlosti pretvori u šanse budućnosti, dodavši da bi bilo korektno i ispravno da se utvrdi odgovornosti i konačno kaže koliko je ko - stranci, Bošnjaci, Srbi i Hrvati - doprineo neredu u kojem živi BiH.

Predsednica Srpske rekla je da je poslednja odluka Ustavnog suda, kojom se osporava član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, sastavni deo procesa derogiranja postojećeg ustavnopravnog poretka, te urušavanja dejtonskih temelja na kojima počiva BiH.

"Ogromna je šteta koju ovakvi potezi nanose Republici Srpskoj, a samim tim i funkcionisanju BiH i zbog toga smatramo da je potrebno hitno zaustaviti proces antiustavnog djelovanja pojedinih institucija na nivou BiH i vratiti se Ustavu i ustavnim rješenjima", rekla je Cvijanovićeva. 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske da je parlament ključno mesto svih odluka i da samo on može da govori u ime naroda.

Dodik je obraćanje poslanika započeo rečima: "Goodbye BiH, welcome RS-exit" ("Doviđenja BiH, dobro došao RSegzit"), prenosi RTRS. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво