Zemlje Kvinte: Odluke Ustavnog suda su konačne

Ambasade zemalja Kvinte u BiH poručile su da je povlačenje iz institucija neprihvatljivo i da su odluke Ustavnog suda konačne.

Ambasade SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Nemačke i Italije, kao i delegacija Evropske unije izdale su zajedničko saopštenje povodom poslednjih dešavanja u BiH.

"Jednostrano povlačenje iz institucija ili blokiranje procesa donošenja odluka u njima, je neprihvatljivo i kontraproduktivno bez obzira sa koje strane dolazi i može samo oslabiti upravo ona poboljšanja i napredak koji građani žele da vide. Oni su ti koji osjećaju stvarne posljedice odnosa koje BiH ima sa drugim zemljama i međunarodnom zajednicom. To također šalje negativnu poruku investitorima, kao i građanima BiH, koji odlučuju da napuste zemlju", navodi se u saopštenju.

Naglašavaju da su odluke Ustavnog suda BiH, kao i odluke Ustavnog suda u bilo kojoj zemlji, konačne i obavezujuće, i moraju se implementirati.

Navode da je moguće rešavati pitanje sastava Ustavnog suda "u sklopu propisanih procedura i zajedno sa širim reformama koje je EU predložila za proces pristupanja".

"Razgovor o takvim mogućnostima između političkih stranaka i u Parlamentu, putem kompromisa i dijaloga, je najbolji način da se ojača vladavina prava i da se zemlja dovede do stadija u kojem više, zahvaljujući postojanju neovisnog pravosuđa i jasne podjele vlasti, neće biti potrebna međunarodna supervizija", navodi se u zajedničkom saopštenju pet ambasada.

Na kraju se navodi da Kvinta ostaje na raspolaganju da podrži sve iskrene napore sa ciljem pozitivnog iskoraka.

Milorad Dodik se juče susreo sa ambasadorima Kvinte, a sa njima su se danas sastali Šefik Džaferović i članovi kancelarije Željka Komšića.

Dodik je danas poručio da je Ustavni sud BiH "lakrdija pravnog sistema". Ponovio je da će tamo gde mogu da zaustave donošenje odluka, to i učiniti.

broj komentara 22 pošalji komentar
(subota, 15. feb 2020, 16:50) - anonymous [neregistrovani]

@Srbin iz Nemacke

Iskreno, zar Vam se ne cini da u pomenuitm zemljama ne samo u sudovima, vec i drugim instituciijama, sede oni koji ne rade u korist Nemacke, nego "glabalnih" sila (mozda bi Kinzi i Rusi bili cak i korektiniji). Mozda izgleda gore kad strani drzavlljanin sedi u sudu, ali je to bar onda ocigledna okupacija. Tragedija je sto neke od zemalja Kvinte ne umeju, ili se nu usudjuju, da istinki resavaju problem u svojim zemljama, i iskreno rade za dobrobith svojih stanovnika. Ovo nece doneti dobro ni njima ni nama, samo kod njih nema ko to da vidi.

(subota, 15. feb 2020, 15:52) - anonymous [neregistrovani]

O tempora o mores

nadam se da srpski narod ima pravo na veto jer ova odluka nakaradnog suda koji ima 3 stranca a srpski narod ima 2 predstavnika kao i ostala 2 naroda. Iz sastava Ustavnog suda (2+2+3) je nelogicno i van svakog razuma da clanicu UN, njenu najvisu pravnu instituciju majoniziraju stranci, o tempora o mores.

(subota, 15. feb 2020, 15:25) - anonymous [neregistrovani]

istorija

Nismo mi iznenadjeni... sve smo to vec iskusili kroz vekove.. 

(subota, 15. feb 2020, 15:19) - anonymous [neregistrovani]

Okupacija

Svi okupatori misle da su tu vecno i poskusvaju svim silama da se ucvrste i osiguraj sto duzi ostanak. U ovom slucaju ponasanje Evropskih zemalja je tragikomicno, jer rade u korist sopstvene stete. Svi potezi, od uvodjena sankcija Rusiji (totalno kontraproduktive jer su oslabili svoju ekonomiju a podstakli razvoj Ruske, ali i Amreicke koja im jos veci neprijatelj), unistavanjem Iraka, Sirije, Libije, pa i Balkana (more nesrecnih, siromasnih, ali cesto i ljutih muslimana koji se ne prilagodjvaju novim dzavama vec stvaraju paralelene lokalne zajednice nezainteresovane za "starosedeoce"), pa do pokusaja da se unisti hriscanstvo na Balkanu, im nece doneti nista dobro. Dobice samo dominaciju "nestabilnih" americkih dinastija koje gledaju samo svoj licni novcani interes ... Na Balkanu se sile smenjuju, ali nekako, narodi ipak prezivljavaju, pa se nadamo da cemo ih i ovog puta nekako nadziveti.

(subota, 15. feb 2020, 13:40) - anonymous [neregistrovani]

Nece moci

Poruka za zemlje Kvinte, nece vam proci ove igre i finte.

(subota, 15. feb 2020, 13:23) - Novica Randjelovic [neregistrovani]

Kolonijalizam na delu

Kad procitate da je ustavni sud doneo neku odluku mislite da je to ozbiljna stvar a li kad procitate da u tom istom ustavnom sudu sede i tri sudije koji nisu drzavljani BiH odmah vam bude jasno da tu nesto nije u redu ali kad cujete saopstenje takzvane kvinte onda budite sigurni da se radi o kolonijalizaciji tudje teritorije i sto je veoma indikativno to je teritorija RS.Pa se pitam kako funkcionisu ustavni sudovi gore pomenutih drzava da li i oni imaju sudije a da nisu drzavljani istih drzava?

(subota, 15. feb 2020, 12:47) - anonymous [neregistrovani]

Pa onda,

da i mi saljemo sudije u njihove drzavne sudove.Stvarno je nedemokratski i bez pravnog principa.

(subota, 15. feb 2020, 12:25) - milan lala [neregistrovani]

Kvinta otvoreni neprijatelj R. Srpske

Nista se drukcije nije moglo ni ocekivati od zemalja "kvinte " jer su sve one ucestvovale u kriminalnoj vojnoj agresiji na Srbiju i R. Srpsku . Da je nekim slucajem tzv ustavni sud BiH doneo odluku o ukidanju R. Srpske ove drzave "kvinte " dale bi izjavu da je i takva odluka suda konacna . Zato ce parlament R. Srpske na sledecem zasedanju koje se ocekuje za koji dan doneti jedinstvenu odluku da se nistavnim proglasava odluka tzv ustavnog suda BiH .

(subota, 15. feb 2020, 12:22) - anonymous Srbin iz Australije [neregistrovani]

Ovi iz Kvinte

imaju svoje drzave pa neka tamo resavaju probleme a nas neka ostave na miru.
Treba im jednostavno jednom reci ......off.

(subota, 15. feb 2020, 11:54) - Воронцов [neregistrovani]

Судије се не држе устава

Проблем је у томе што се судије не држе устава већ га тумаче како им је воља, као да су они аутори измена устава, а не заштитници устава.Није то проблем ни што су странци већ што не раде као поштоваоци правне науке већ као политичари који заступају одређене интересне групе.Да се судије из БиХ држе устава , три странца не би их све могли надгласати, већ се ради о томе да су и међу њима они који крше устав.