Bošković: Zakon o slobodi veroispovesti iskorišćen za obračun sa Crnom Gorom

Zakon o slobodi veroispovesti iskorišćen je kao okidač za brutalno obračunavanje sa Crnom Gorom, ocenio je ministar odbrane Predrag Bošković, nakon sastanka Severnoatlantskog saveta u Briselu. Navodi da je Crna Gora naučila određene lekcije i na osnovu njih, znaće da se izbori sa svim izazovima.

Predrag Bošković je, upitan da li je Crna Gora sposobna da se u ovom trenutku izbori sa izazovima i pretnjama, odgovorio da je, iako mala zemlja sa ograničenim resursima, Crna Gora pokazala da može da se kvalitetno suprotstavi svim izazovima.

Bošković je istakao da je u septembru najavio da će u susret izborima ta kampanja početi da se intenzivira.

Dodaje da je uzet Zakon o slobodi veroispovesti kao "okidač za brutalno obračunavanje sa Crnom Gorom".

"Vidjeli smo da se u poslednje vrijeme sve više pokazuje da ti protesti imaju najmanje veze sa Zakonom, već prije svega sa političkim željama određenih političkih subjekata u Crnoj Gori i van nje da se obračunaju sa državom i legitimno izabranom vlašću", istakao je Bošković.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je naučila određene lekcije i na osnovu njih, znaće da se izbori sa svim izazovima.

"Da Crna Gora opet bude primjer suživota i svih nacija i svih vjera i to je osnovna i ključna definicija Crne Gore da bude jednako mjesto za življenje za sve njene građane", rekao je Bošković.

Crna Gora spremna da se sama odupre izazovima

Na pitanje da li je sa NATO zvaničnicima razgovarao o novom angažovanju kontra-hibridnog tima Alijanse uoči izbora, Bošković je odgovorio da je već sada Crna Gora, zahvaljujući podršci saveznika, spremna da se sama odupre takvim izazovima.

"Što se tiče samog odgovora na maliciozne prijetnje koje dolaze sa određenih strana, mi smo odavno u komunikaciji sa našim partnerima", napomenuo je Bošković.

Razgovarali su, kaže, o raznim dešavanjima od 2014. godine, od kada je Crna Gora postala izložena uticajima trećih strana.

"Koji se pogotovo intenzivirao pred izbore 2016. a zatim nakon izbora, pa do učlanjenja u NATO i naravno poslednjih nekoliko mjeseci kako se približavaju izbori", kazao je Bošković.

Navodi da zbog ograničenih materijalnih, finansijskih i ljudskih resursa Crna Gora nije mogla sama da se izbori sa takvim izazovima.

"Zato smo tražili pomoć i ekspertizu od naših partnera kada je u pitanju sajber odbrana. Imali smo odličnu saradnju sa SAD i već dvije godine koristimo njihove resurse i znanje da odgovorimo na te prijetnje. Mislim da je danas Crna Gora i sama sposobna da se odupre sajber izazovima", poručio je Bošković.

Formiran NATO kontra-hibridni tim 

Ističe da se kada je u pitanju kompletan hibridni uticaj na Crnu Goru gde se, kako se navodi, u poslednje vreme manifestuje poplava lažnih informacija, država prošle godine dogovorila saradnju sa Alijansom.

Bošković je kazao da je formiran NATO kontra-hibridni tim iz raznih država, i da je njihova prva poseta bila Crnoj Gori.

"Ono što smo tada razmijenili kao iskustva sada pokušavamo da implementiramo u Crnoj Gori. Pratićemo situaciju i naravno da ćemo, ako bude potrebno, tražiti pomoć naših prijatelja", rekao je Bošković.

Govoreći o jačanju NATO misije u Iraku, Bošković je kazao da će Crna Gora implementirati odluke na terenu na osnovu saradnje sa Alijansom.

Dodao je da je najrealnije da u drugom dijelu godine prvi crnogorski vojnik bude deo misije.

Dogovorena je, kaže, dinamika trgovine četiri nova „Bel 505" helikoptera.

On je naveo da bi trebalo, ako sve bude kako je dogovoreno, da jedan "Bel" dođe sredinom, a drugi do kraja godine.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво