Izetbegović: U ovoj državi poštovaće se Ustav BiH

Predsednik SDA i zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao je da ne veruje da će Dragan Čović pratiti "avanture Milorada Dodika", ali da EU snosi odgovornost za ponašanje lidera SNSD-a.

Bakir Izetbegović je rekao da smatra da će politički predstavnici iz entiteta Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine biti suzdržani prilikom donošenja odluka i na taj način vršiti pritisak.

"Mi nećemo moći popustiti pod tim pritiskom. Pokušali su u entitetu RS uzurpirati zemljište, Ustavni sud BiH je po našoj apelaciji to spriječio i sada se traži da mi oslabimo taj sud. Mi to nećemo uraditi", rekao je Izetbegović.

Kako kaže, entitet RS "pokušava da uzme ono što im odgovara kao sa švedskog stola", a ono što im ne odgovara pokušavaju da ignorišu ili uklone, a sve s ciljem da bi se omogućila dominacija entiteta nad državom.

"Mi to nećemo dopustiti ni pod koju cijenu. Ako treba ući će se ponovo u krizu, ali u ovoj državi poštovat će se Ustav BiH i vladavina zakona. Cijelu prošlu godinu smo izgubili u napadu na vladavinu zakona i nije prošlo. Jedino što je dobro iz čitave te krize je što su se na kraju morali ispoštovati zakoni", rekao je Izetbegović.

Dodik će se u subotu sastati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a za danas je najavljen sastanak s predsednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Izetbegović smatra da će biti problem na sastanku sa Čovićem.

"Ne bih rekao da će Dragan Čović pratiti avanture Milorada Dodika. Vidjet ćemo da li se varam. Mi ćemo braniti ustavnopravni poredak BiH i vladavinu zakona. Bilo je kriza i sve krize su riješene, a oni koji proizvode krize ugrozit će i svoj narod i one koji glasaju za njih", kazao je Izetbegović.

Predsedavajući Doma naroda Dragan Čović je rekao da je davno bilo vreme da strane sudije odu iz Ustavnog suda, ali da je za to potreban konsenzus, dok je Milorad Dodik rekao da je Ustavni sud BiH okupacijski sud za Republiku Srpsku i srpski narod.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво