Vijesti: Kancelarija Radić povukla ustavnu inicijativu

Nakon Sinoda i Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve, i beogradska advokatska kancelarija Radić povukla je inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o slobodi veroispovijesti, navodeći da su to učinili kako ne bi omeli dijalog Mitropolije crnogorsko-primorske sa Vladom i jer ne vjeruju u objektivnost Ustavnog suda.

Evropski sud za ljudska prava je krajem januara odbacio zahtev Radića koji su predložili suspenziju zakona, navodeći da o tome treba najpre da veća Ustavni sud Crne Gore i jer se tim zakonom direktno ne krše nečija ljudska prava, odnosno nema povrede prava na život, mučenja i slično.

Radići su prethodno podneli inicijativu US za ocenu ustavnosti crnogorskog propisa, ali su je povukli 6. februara o čemu su obavestili Mitropoliju, ali i Evropski sud za ljudska prava.

"U cilju izbjegavanja nesporazuma prihvatili smo molbu i ovlastili smo Mitropoliju da povuče našu inicijativu kod Ustavnog suda. Na taj način, nakon što su Patrijaršija i Sinod SPC povukle svoje inicijative, željeli smo da Mitropoliji Srpske pravoslavne crkve ostavimo slobodne ruke da pregovara i zaključi temeljni ugovor kao što je to Crna Gora učinila 2012. godine, kada je ratifikovala Temeljni ugovor sa Svetom stolicom u Vatikanu, rekli su iz advokatske kancelarije Radić Vijestima.

"Svesrdno podržavajući u istoriji nezabilježene protestne litije, nismo željeli da na bilo koji način budemo smetnja Mitropoliji i vjernicima u ostvarivanju vjekovnih, nesmetanih prava".

U pismu Ustavnom sudu oni su izrazili nezadovoljstvo što nije pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti:"Iako ga na to obavezuju propisi ni nakon mjesec dana Sud se nije obratio Skupštini u cilju traženja izjašnjenja", navodi se u dopisu US.

U tom Sudu Vijestima je međutim nezvanično rečeno da su se oni već obratili parlamentu i da je bio određen sudija izvestilac.

Advokati navode i da bi eventualnu odluku Ustavno sudu potpisao "predsjedavajući sudija", koji je nelegalno izabran. Sud je izabrao sutkinju Desanku Lopičić za predsjedavajućeg sudiju iako to ne propisuje Ustav, Zakon o Ustavnom sudu, a ni Poslovnik.

Mitropolija crnogorsko-primorska najavila je početkom januara inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona, ali ona još nije podneta. Ustavom i Zakonom o US, nije ograničen rok u kome se to može učiniti.

Advokatska kancelarija Radić saopštila je početkom februara da su netačni navodi crnogorske vlade da je Sud u Strazburu odbio zahtev beogradskih advokata za zabranu sprovođenja spornog Zakona o slobodi veroispovesti. 

Radići su obavestili i Evropski sud za ljudska prava da odustaju od ranije pokrenute inicijative.

Vlada još nije objavila termine kada bi mogli početi razgovori sa MCP, a kada će to učiniti nisu odgovorili na pitanja Vijesti.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара