Perović: Lošim odlukama crnogorske vlasti uterani smo u protest

Rektor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog Gojko Perović istakao je u kolumni objavljenoj na portalu "Vijesti" da su lošim političkim odlukama vlasti bukvalno uterani u protest. Vlastima i predsedniku poručuje da ih zato ne opominju da se bave politikom jer, kako je rekao, to nije puna istina. Kaže da su šetnje sociološki novitet taman onoliko koliko i insistiranje građanske i sekularne partije da formira "državnu crkvu".

Gojko Perović je obraćajući se crnogorskoj vlasti i predsedniku naveo da ako se stavi van snage aktuelni Zakon o slobodi veroispovesti, sutradan neće biti nijednog pravoslavnog popa ni vernika na molitvenim i protestnim litijama.

"Toliko o tome da se naša sabranja organizuju nekim drugim povodom, i da je tema zakona samo upotrebljena za postizanje drugačijih političkih, pa čak i antidržavnih ciljeva. Dovoljno jasno", upitao je Perović.

Prema njegovim rečima, lošim političkim odlukama vlasti su "bukvalno utjerani u protest koji se tiče političke teme".

"Teme zakona izglasanog u Skupštini, zakona koji će samo u toj istoj Skupštini biti promjenjen. Zato nas nemojte opominjati što se ‘bavimo politikom‘ i to ‘zaodjenuti u crkveno ruho‘ - jer to nije puna istina. Naime, nijesmo mi na crkvenim saborima odlučili da osnujemo partiju ili formiramo vladu nego ste vi, na partijskim kongresima proglasili ‘obnavljanje crkve‘, pa ste u svrhu ostvarenja tog anahronog i antiustavnog cilja donijeli i takav zakon. Zakon koji nam, ovakav kakav je, ne treba. Mora doći bolji", istakao je Perović.

Pošto, kako je rekao nisu taksisti da automobilima blokiraju saobraćaj, niti politička partija da drže mitinge "kao hrišćani izlazimo u šetnje koje su istovremeno i molitvene i protestne".

"Građani čine državu i daju joj suverenitet"

"One jesu sociološki novitet taman onoliko koliko i insistiranje građanske i sekularne partije da formira ‘državnu crkvu‘. Nijesmo djeca pa da se preganjamo ko je prvi počeo. Zna se", kazao je Perović.

Dodaje da ako političarima na vlasti sve ovo zvuči kao "ucenjivanje države" onda zaboravljaju da građani čine tu državu i da joj daju suverenitet.

"Prednosti političara na vlasti u odnosu na nas ostale jesu, moguće, veća novčana primanja i brojne institucionalne privilegije (koja sleduju njihovim većim obavezama), ali nikako njihova veća prava da se poistovjete sa Crnom Gorom, u odnosu na bilo koga od nas. Takvo pravo - nemate", napominje Perović.

Zakon, prema njegovim rečima, treba staviti van snage, ne zato što takav zakon nije potreban, nego zato što je tekst upravo izglasanog zakona, kako je rekao, antiustavan i diskriminacioni.

"Takvim ga vide građani Crne Gore koji su ovih dana na protestima, i čiji broj 150.000 čini četvrtinu od 600.000. Za pretpostaviti je da ovi mirni, a uporni šetači imaju kod kuće i u svojoj okolini veliki broj istomišljenika koji jesu sudionici crnogorske građanske matematike, ali su (ili starošću ili djetinjim uzrastom) spriječeni da im se pridruže", rekao je Perović. 

"Mi imamo obavezu da kažemo" 

Kao pravoslavni hrišćani, traže, napominje, samo, onakav zakonski tekst, koji Crkvu ne bi lišavao potpune zakonske procedure.

Nikome, kaže, ne treba "pravoslavna džamahirija", ali dodaje da tu "džamahiriju" priziva, upravo "predsednik Crne Gore kršeći Ustav".

Upitao je šta je sa obavezom predsednika da poštuje odvojenost tri grane vlasti.

"On, predsjednik države, koji, niti je predlagao zakon, niti je glasao za njega - još jednom atakuje na državni poredak i prije sudske riječi tvrdi, garantuje, obećava, ma prijeti - kako zakon neće biti suspendovan! Ovaj put nije (kao u slučaju otvorenog bavljenja crkvenim ustrojstvom) formalno prekršio Ustav, ali jeste demonstrirao, onako baš brutalno, sopstveno anti-crnogorstvo", istakao je Perović.

Zato, pita Perović, veruje li iko da će članovi Ustavnog suda u takvoj atmosferi donositi nezavisne i stručne odluke.

"Ali, gospodo draga, mi smo tek građani koji šetaju i nose svijeće, i naš jedini grijeh je brojnost. Mi nemamo vlast i moć. Mi nemamo obavezu da ćutimo. Mi, naprotiv, imamo obavezu da kažemo. A on, uvaženi g. predsjednik, ima obavezu da ćuti prije izjašnjenja sudija", ističe Perović.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара