Delegacija Episkopskog saveta SPC sa članovima odbora Kongresa SAD

Izaslanici Episkopskog saveta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori susreli su se u Vašingtonu i sa članovima Helsinškog odbora Kongresa SAD.

U saopštenju na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske navodi se da su izaslanici Episkopskog saveta SPC u Crnoj Gori dokumentovano predočili članovima Helsinškog odbora "najnoviji i najdrastičniji primer kršenja ljudskih prava", usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti u crnogorskom parlamentu.

Ističe se da taj zakon nastoji da liši SPC njene imovine i gotovo onemogući dalje delovanje, kršeći time pravo na nepovredivost svojine i samim pravoslavnim vernicima pravo na slobodu veroispovesti.

Mitropolija navodi da su predstavnici SPC ukazali na "atmosferu ucena i pretnji učesnicima molitveno-protestnih šetnji" i, kako su ocenili, medijskih manipulacija od strane nosilaca vlasti u Crnoj Gori.

U saopštenju se naglašava da su članovi Helsinškog odbora američkog Kongresa izrazili spremnost da pažljivo razmotre argumente i pravne predloške koje im je uručilo izaslanstvo Episkopskog saveta SPC u Crnoj Gori.

Za razliku od Helsinških odbora u drugim državama, na sajtu Mitropolije se ukazuje da to telo nije nevladina organizacija u SAD, već jedan od značajnih odbora američkog Kongresa, državna komisija zadužena za nadziranje i unapređivanje ljudskih prava, vojne bezbednosti i ekonomske saradnje u 57 zemalja Evrope, Evroazije i Severne Amerike.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske u utorak je saopšteno da su se izaslanici Episkopskog saveta SPC sastali u Vašingtonu sa predstavnicima četiri različita ogranka Stejt departmenta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије