Đukanović: Mandić zapomaže ka Vučiću kao što je Karadžić zapomagao ka Miloševiću

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da veruje da će biti dijaloga između premijera Duška Markovića i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija o Zakonu o slobodi veroispovesti, i da tu nema drugog izbora, jer država neće pristati na ucene.

U intervujuu za RTCG Đukanović je poručio i da se vara onaj ko misli da će istrajnošću u organizaciji litija, državu naterati na kapitulaciju.

Kazao je da u ovom momentu Crna Gora stabilna država, koju štite nadležne institucije iako je mnogo onih koji sa raznih adresa pokušavaju da zloupotrebe litije i ističe da svi moraju snositi odgovornost za ono što rade.

"Svako mora znati da kada izvuče mač iz korica, treba da zna kako će ga u korice vratiti, a ne da prenosi odgovornost na drugog. Državni organi štite stabilnost i bezbednost građana, a svako ko pokušava na naruši bezbednost mora preuzeti odgovornost. Svi smo podložni krivično pravnoj odgovornosti", poručio je Đukanović.

Đukanović je poručio i da SPC time što ne želi da se registruje, želi da se predstavi kao neko ko je iznad države i da pošalje poruku da je Crna Gora teokratska država. 

"Na tu dilemu definitivno treba da odgovori politika, ali tu dilemu mora svaki građanin sebi postaviti, dakle ko god se opredijelio da živi u ovoj zemlji, ko god ima potomstvo, ili planira da ima potomstvo mora razmišljati da li će tom potomstvu da ostavi srednjovjekovnu teokratsku srpsku državu Crnu Goru, ili ćemo da tom potomstvu ostavimo građansku državu, državu multietičke demokratije sa usvojenim evrospkim sistemom vrijednosti, državu u kojoj će svi građani i sve vjerske zajednice imati ista prava i ravnopravan položaj", naveo je u intervjuu Đukanović.

Tri linije

Đukanović smatra da ključna dilema nije oko zakona ili imovine, već o državi. Tvrdi da postoje tri linije udara na državu Crnu Goru.

Prema njegovim riječima, prva linija je crkvena jer se Srpska pravoslavna crkva "opire registraciji" u Crnoj Gori i ne želi da bude deo pravnog sistema, iako je to slučaj sa SPC u Srbiji.

Druga linija otpora je prosrpska opozicija, kaže Đukanović i navodi da je njihova ambicija da preuzmu vlast mimo volje građana i menjaju karakter države dok je na kraju ne ugase.

On je podsetio da iz Demokratskog fronta svojataju litije i rekao da je Andrija Mandić kazao da su oni pozvali ljude na ulice i da je koristio termin "naši sveštenici".

"Treća linija udara su ideolozi i akteri velikosrpskog državnog nacionalizma iz okruženja", istakao je Đukanović u intervjuu za RTCG.

On smatra da oni iskazuju stav da Crna Gora nije suverena država i da pokušavaju samozvano da štite srpski narod u Crnoj Gori negirajući građanski karakter države.

Đukanović kaže da se po njegovom sećanju ovo danas ne razlikuje od početka devedesetih kada je Radovan Karadžić zapomagao prema Slobodanu Miloševiću da reši pitanje Srba i da to sada radi Mandić prema Aleksandru Vučiću.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара