Zašto je Evropski sud u Strazburu odbio zahtev beogradskih advokata

Vlada Crne Gore zaključila je nešto što Evropski sud u Strazburu nije ni pomenuo u vezi sa pritužbom beogradskih advokata povodom usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti, a o tome kako je do toga došlo, pišu podgoričke "Vijesti".

Evropski sud odbio pritužbu beogradskih advokata jer nema direktnog kršenja ljudskih prava i zato što se Ustavni sud nije izjasnio o zakonu, pišu Vijesti

Evropski sud za ljudska prava nije odlučivao o suspendovanju Zakona o slobodi veroispovesti jer o tome treba najprije da veća Ustavni sud Crne Gore.

Drugi razlog je, kako prenosi list, što se tim zakonom direktno ne krše nečija ljudska prava, odnosno nema povrede prava na život, mučenja i slično.

To proizlazi, pišu Vijesti, iz izjava zastupnice države pred Sudom Valentine Pavličić i Advokatske kancelarije "Radić" iz Beograda, čiji je zahtev da se Crnoj Gori privremeno zabrani primena Zakona o verskim slobodama odbijen u Strazburu.

Politika ili pravo? 

Vlada, a zatim i poslanica DPS-a Marta Šćepanović, juče su tvrdili da je Evropski sud odbacio tu inicijativu, potvrdivši time da iza osporavanja ovog zakona stoji politika, a ne pravo.

"Najnovija odluka Suda u Strazburu predstavlja još jedan dokaz da su primjedbe koje se iznose na račun Zakona o slobodi vjeroispovijesti isključivo političke i ideološke prirode i da nemaju utemeljanja ni u domaćem ni u međunarodnom pravu", objavila je Vlada juče.

Valentina Paviličić juče je potvrdila da su 31. januara dobili obaveštenje da je odbačen zahtev za suspenziju, ceneći da nema dokaza da su podnosioci ovog zahteva pod neposrednom pretnjom od nastupanja ozbiljne i nesagledive štete po njih kao stranke.

"Shodno Pravilima Suda objašnjeno je kada se privremena mjera može izdati. To je samo u onim slučajevima kada stranke učine vjerovatnim da će nastupiti nesagledive posljedice ili nesaglediva šteta za njih kao stranke", pojasnila je, između ostalog, ona.

Podsetila je i da se pre obraćanja Evropskom sudu "stranke moraju prethodno da zadovolje ostvarivanje svojih prava pred nacionalnim državnim organima".

Objašnjenje advokatske kancelarije 

Iz Advokatske kancelarije "Radić" navodi se da je Strazbur naveo da "taj predlog ne spada u Pravilo 39. objašnjavajući da se taj član u ogromnom broju slučajeva primenjivao na slučajeve proterivanja i ekstradicije, kada bi pritužilac bio u stvarnom riziku povrede prava na život, podvrgnut mučenju ili nehumanom tretmanu, ukoliko bi bio poslat u odredišnu državu".

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije juče je odgovorio na raniji poziv premijera Duška Markovića za dijalog o pripremi temeljnog ugovora o uređenju međusobnih odnosa i spornih članova zakona. 

Iz Vlade se juče nisu oglašavali tim povodom, niti su odgovorili na pitanja Vijesti – da li su spremni na razgovor najprije o spornim odredbama zakona, a zatim o ugovoru.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара