Završena izgradnja prve džamije u Sloveniji, otvaranje u junu

Radovi na Islamskom kulturnom centru sa džamijom u Ljubljani završeni su i u junu će biti i zvanično otvorena, potvrdio je u razgovoru za agenciju Anadolu generalni sekretar Islamske zajednice u Republici Sloveniji Nevzet Porić.

 

Nevzet Porić je rekao da su svi radovi već sada završeni.

"Sve je spremno i džamija će, ako Bog da, biti zvanično otvorena u junu. Što se tiče džamije, sve je spremno. U narednih desetak dana počinjemo i sa korištenjem džamije. Sve je namešteno i završeno tako da džamiju možemo početi koristiti", kazao je Porić.

Istakao je kako su u Islamskoj zajednici prezadovoljni kako džamija izgleda kao i zbog činjenice da su svi radovi na bogomolji konačno završeni.

"Radi se o džamiji koja je sigurno odgovorila savremenom dobu i to je projekat koji je potpuno završen. Svi računi su plaćeni, nema dodatnih dugova, sve je završeno i plaćeno. Pedeset godina smo čekali na džamiju i drago nam je da smo je dobili", naveo je Porić.

Prva inicijativa za gradnju džamije u Ljubljani pokrenuta je 21. maja 1969. godine. Zvanični zahtev Islamske zajednice odgovornim institucijama u Ljubljani predao je tadašnji reisu-l-ulema Sulejman ef. Kemura.

Islamska zajednica u Sloveniji je 2008. godine kupila zemljište za gradnju džamije u centru grada, građevinsku dozvolu su dobili u septembru 2013., a kamen temeljac za izgradnju džamije i Islamskog kulturnog centra postavljen je 14. septembra 2013. godine.

U maju 2016. godine postavljanjem je alema, završena je izgradnja 40 metara visoke munare, nakon čega su usledili radovi na kupoli, mihrabu, minberu, abdesthanama i kupovina nameštaja.

Islamski kulturni centar i džamija sagrađeni su na nešto više od 12.000 metara kvadratnih upotrebnog prostora, a dodatne otvorene površine čine kaskadni park i harem džamije na oko 5.000 metara kvadratnih.

Vrednost investicije iznosi oko 34 miliona evra, a džamija će imati mesta za 1.400 vernika.

Mesečni troškovi održavanja džamije će iznositi oko 12.000 evra, a biće nadoknađeni izdavanjem parking mesta, radom restorana, sportske sale i ostalih objekata koji se nalaze u sklopu kompleksa.

Iz u Sloveniji, kako ističu, posebnu zahvalnost duguje državi Katar koja je pomogla izgradnju džamije.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије