Crna Gora, i večeras litije u nekoliko gradova

U više crnogorskih gradova i danas su organizovane šetnje kojima građani iskazuju nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

U sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici održan je moleban, a nakon toga litija na kojoj su sveštenstvo i građani Crne Gore sa ikonama i crkvenim barjacima šetali ulicama Podgorice.

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović poručio je da litije u Crnoj Gori nisu uperene protiv te države, da je njihova zemlja Crna Gora i da je okupljanje naroda motivisano očuvanjem svetinja, koje, kako ih je nazvao, predstavljaju ovozemaljske ambasade hrišćanskog carstva.

On je istakao da se crnogorski narod "ne stidi niti imena države Crne Gore, niti imena Srpske pravoslavne crkve".

U centar Berana i kod zgrade policije kolone onih koji su krenuli iz raznih mesnih centara pridružile su se i sastale, tako da je ulica Dušana Radovića, koja vodi prema manastiru, bila puna čitavom širinom i dužinom. Građani su uzvikivali "ne damo svetinje" i nosili ikone i transparente.

Litija i moleban su protekli u najboljem redu. Prisustvo policije na ulicama nije bilo veće nego obično, i ako su u Berane pre tri dana pristigli pripadnici Posebne policijske jedinice iz Podgorice, prenose Vijesti.

Građani Tivta u litiji koju je predvodio iguman Benedikt prošetalo je od manastira Svetog arhangela Mihaila na Prevlaci do crkve Svetog Save u Tivtu. Vernici su u litiji prošli oko pet kilometara, a njihovo kretanje Jadranskom magistralom kroz Tivat obezbeđivala je policija.

Okupljeni ispred tivatske parohijske crkve ne nose nikave politička ili nacionalna obeležja već samo crkvene zastave i transparente vezane za protest protiv Zakona o veroispovesti.

Nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovijesti iskazali su građani Žabljaka i Plužina. Nekoliko stotina Pivljana prošlo je ulicama Plužina noseći sveće i ikone. Litija je održana i u Mojkovcu, prenose Vijesti.

U Bijelom Polju narod se, po ustaljenom običaju, okupio kod crkva Svetih apostola Petra i Pavla, odakle kreće litija prema crkvi Svetog Nikole u naselju Nikoljac. Pojedini portali javljaju da istovremeno sa okupljanjem vernika gradom kruže blindirana policijska vozila, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара