Darmanović: Srbija se meša u unutrašnje stvari Crne Gore

Šef diplomatije Crne Gore Srđan Darmanović optužio je Srbiju da se meša u unutrašnje stvari te zemlje i poručio da će se, kako je rekao, za ovu situaciju naći rešenje.

"Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić zna da se u Crnoj Gori ne vodi antisrpska politika, ali izjave političara služe drugim ciljevima", kazao je crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović. 

Darmanović je, nakon sastanka sa grčkim kolegom Nikolasom Dendiasom, kazao da se Crna Gora vodi državnim interesima i da je prepoznata po politici dobrosusedstva.

Prema njegovim rečima, neminovno je da se mora razgovarati o primeni Zakona o slobodi veroispovesti i ističe da su potpisani ugovori sa svim verskim zajednicama, te da se to mora učiniti i sa SPC.

"Mitropolija crnogorsko-primorska ima svoje mišljenje o Zakonu, koristi svoje pravo na proteste i to je ono sto imamo na djelu. Postoji miješanje Srbije u naše unutrašnje stvari, ali naći će se rješenje i za ovu situaciju", poručio je Darmanović, prenosi portal Pobjeda.

On je jasan da se odnosi države i crkve moraju regulisati zakonom, a siguran je da će tada mnoge izjave postati izlišne.

"Koliko će to uzeti vremena, to ćemo da vidimo, svaka situacija mora imati svoje rješenje. Ne treba imati osjećaj drame i to je najbolji put za rješavanje sutuacije", istakao je Darmanović.

Na pitanje da pojasni šta je tačno uradio ministar savetnik u crnogorskoj ambasadi u Beogradu pa su zbog toga najavili da će prema njemu biti primenjivane određene diplomatske mere, Darmanović je kazao da Crna Gora nikada ne bi posezala za ovakvim odgovorom da se ne radi o ozbiljnim stvarima.

"To nije naš način vođenja politike prema susjedima. Ambasada je obaviještena o svemu. To što se zemlje odlučuju na reciprocitet, to je drugo pitanje, ali mi smo uradili ono što smo mislili da je primjereno", objasnio je Darmanović.

broj komentara 11 pošalji komentar
(četvrtak, 30. jan 2020, 00:45) - Marko [neregistrovani]

Kako da ne

Nama je prijatno i uzivamo kada se vi iz vlasti u Crnoj Gori mesate u drzavna, nacionalna i istorijska pitanja Srba i Srbije, zamecete seme razdora medju bracom i uvozite nam kriminalce.

(sreda, 29. jan 2020, 17:07) - anonymous [neregistrovani]

Glupost

Pa nazovi braco Crnogorci,
Sramota je veca nego ikad,
Gde se braca svadjaju na korist trecega , zalosna je ta prica.
Sramota,
Za buduca neka pokolenja.
Neka vam je na cast,slavu,cojstvo i junastvo?
A od svega toga ,... NISTA.
Upokojite se spokojno nesretnici svekolikog svega.

(sreda, 29. jan 2020, 16:23) - anonymous [neregistrovani]

Rat

Cekajte do sljedeceg svetskog rata. Kada se on zavrsi opet ce nas Hrvati i Crnogorci zvati bracom i pozeleti da zajedno stvaramo drzavu kao 18 i 45.
Samo vise nece moci da gubitnici budu ravnopravni sa pobednicima

(sreda, 29. jan 2020, 16:15) - anonymous [neregistrovani]

Pomesali se mozgovi!

Kad neko pogresi i zna da je krivac onda osudjuje napada druge. Pa nije vam valjda Srbija rekla da primenite taj vas sramni zakon pa sad Srbija kriva sto se sav pravoslavni narod u Crnoj Gori digo na noge da se brani od svojih vladara koji rade protv volje njenih gradjana. Srbija se ne "mjesa" vama nego se vama pomesali mozgovi pa ne znate sta radite.

(sreda, 29. jan 2020, 15:52) - anonymous [neregistrovani]

проћи ће и то ...

Лоши односи између Србије и Црне Горе су у интересу само владајућих структура у ЦГ. Важно је да Србија не предузима било какве мјере које би народ који живи у ЦГ могао доживјети да је на њихову штету. То би највише одговарало Ђукановићу и његовим истомишљеницима (којих иначе нема пуно). Знам да је то тешко али треба издржати.

(sreda, 29. jan 2020, 15:45) - Sasa- Friedrichshafen [neregistrovani]

Crna Gora sama se lisi prava na drzavnost ako ne postuje ljudska prava jednog dela svoga naroda

Protiv jednog djela naroda ne moze se dizati drzava.
Srbi i Crnogorci su oduvek braca i u velikom djelu se identifikuju.
Nedajmo da nas samoproglaseni Montenegrini razdvoje!!!
Svi zajedno zu Srpsku Pravoslavnu Crkvu.
Za identitet. Za opstanak. Ovo vise nije igrica!!!

(sreda, 29. jan 2020, 15:40) - anonymous [neregistrovani]

Srbija se miješa?

Srbija se miješa u stvari C.Gore ,kaže ovaj gospodin!A ko prizna lažnu državu?
Na moju žalost Srbija se ne miješa nigdje pa ni u C.Gori.

(sreda, 29. jan 2020, 15:35) - Воронцов [neregistrovani]

У служби интереса НАТО

Тако говори неко када је у служби интереса НАТО , а не у служби интереса грађана Црне Горе. И у таквој ситуацији измислиш како је за све крива политика Србије што нема баш никакве везе са реалним догађајима у Црној Гори. Свако ко је реалан могао би пре рећи да Србија води попустљиву политику према Црној Гори, а не да се меша у догађаје у Црној Гори.

(sreda, 29. jan 2020, 15:32) - anonymous [neregistrovani]

Kako ne vodi?

Albanske zastave niko ne dira dok su problem trobojke koje je koristila i Crna Gora. Dijete neki dan pretuče rulja(pitaj Boga čija) što pokaza tri prsta. Problem je srpski jezik, problem je SPC koju Crnogorci i Srbi Crne Gore smatraju svojom. A polako. Uskoro će izbori. 

(sreda, 29. jan 2020, 15:29) - anonymous [neregistrovani]

"Зна да се у Црној Гори не води антисрпска политика"

"Бар, дисциплински поступак против учитељице због цртања тробојке на часу"