Đukanović primio akreditive ambasadora Srbije, o čemu su razgovarali

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Srbije Vladimira Božovića, istakavši da određene razlike i nerazumevanja povodom nedavno usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti ne treba da budu iskorišćene kao razlog za pogoršanje odnosa i zatvaranje prostora za saradnju dve države.

Uz podsećanje da su odnosi dve države od proglašenja crnogorske nezavisnosti imali uzlazni karakter, Đukanović je ukazao na postojanje određenih pitanja koja se aktiviraju u vidu izvesnih razlika i nerazumevanja, čemu, kako je naveo, svedočimo ovih dana nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Đukanović je poručio da to ne treba da bude iskorišćeno kao razlog za pogoršanje odnosa i zatvaranje prostora za saradnju.

"Takve situacije dodatno obavezuju predstavnike državne politike da javnosti prezentuju činjenice i ne dozvole političkoj i medijskoj javnosti bilo kakvu manipulaciju već da u duhu evropskog prava i prakse, poštujući demokratske procese, ostvarujemo zajedničku evropsku perspektivu.

Postoje teme o kojima imamo različite stavove, a to ne znači da ne treba da komuniciramo", poručio je Đukanović.

On je još istakao da će Crna Gora rešavati svoje unutrašnje protivrečnosti, a da to ne ugrožava njene odnose sa susedima.

Đukanović je uz poruke dobrodošlice istakao zadovoljstvo što je novoimenovani ambasador Srbije odličan poznavalac prilika u Crnoj Gori, što, dodao je, može biti dobar input za učvršćivanje razumevanja, prijateljskih i dobrosusedskih odnosa dve zemlje.

On je naglasio da Crna Gora želi da sa svim susedima i sa Srbijom gradi odnose na osnovu punog uvažavanja nezavisnosti, kao i u duhu istorijske upućenosti i bogatog nasleđa dva naroda.

"U kontekstu veoma izraženih ekonomskih interesa, Crna Gora Srbiju smatra najvažnijim trgovinskim partnerom", kazao je Đukanović izrazivši želju da se ti odnosi dalje razvijaju.

On je ukazao na zajedničke interese u pogledu integracija u EU, što može doprineti još boljoj saradnji i međusobnoj podršci u ostvarivanju krajnjeg cilja, punopravnog članstva u EU.

Ambasador Božović je predstavio prioritete buduće saradnje dve države u okviru svog mandata, naglašavajući jačanje ekonomske saradnje, pre svega kroz povećanje trgovinske razmene i infrastrukturno povezivanje.

"Uporedo sa ekonomijom potrebno je dalje unapređivati kulturnu, naučnu i prosvetnu saradnju", naveo je Božović.

Uz ocenu da ta dva polja delovanja treba relaksirati od političkih zamki, Božović je naglasio da je crnogorska državnost neupitna, da ne može biti osporavana, te da Crna Gora kao suverena država samostalno vodi svoju unutrašnju i spoljnu politiku.

U tom smislu poručio je da će svoj diplomatski kapacitet posvetiti razvoju najboljih mogućih odnosa dve zemlje koje su nezavisne i međunarodno priznate države, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu predsednika Crne Gore.

broj komentara 12 pošalji komentar
(četvrtak, 30. jan 2020, 11:17) - anonymous [neregistrovani]

Podrazumeva se

@bosanci, zovu se srbi Republike Srbske

(četvrtak, 30. jan 2020, 04:14) - anonymous [neregistrovani]

bosanci

Kako se zovu srbi iz Bosne?

(sreda, 29. jan 2020, 00:13) - anonymous [neregistrovani]

Narodi

Srbe iz Banja Luke zovu ih Krajišnici, Srbe iz Hercegovine zovu Hercegovci, a Srbe iz Crne Gore zovu Crnogorci... Šta su Krajišnici, Hercegovci, Crnogorci.... nego Srbi 100%. Ako su Crnogorci poseban narod zar Hercegovci nisu takođe Crnogorci? Zbog čega smo dozvolili da se delimo kao Ukrajinci i Rusi.

(sreda, 29. jan 2020, 00:10) - anonymous [neregistrovani]

Као брат брату

Нико никоме неможе да помогне као брат брату - ако није клетва у питању.

(utorak, 28. jan 2020, 23:27) - anonymous [neregistrovani]

@ Dva

Срби и Црногорци су комшије и то не баш најбоље а браћа смо са Србима из Црне Горе.

(utorak, 28. jan 2020, 23:25) - anonymous [neregistrovani]

@ @Nista licno

Врло је важно а ти ако не видиш зашто ја нећу да ти објашњавам, успут, Шумадинац се пише великим словом.

(utorak, 28. jan 2020, 23:14) - Crnogorac [neregistrovani]

Dva

Dva bratska naroda. Srbi i Crnogorci

(utorak, 28. jan 2020, 23:06) - anonymous [neregistrovani]

@Nista licno

Kakve veze ima jel Nikšićanin, ili šumadinac. Može da bude i iz Banja Luke, Trebinja...
Volim Srbiju svim srcem! Srbi smo gde god da smo.

(utorak, 28. jan 2020, 22:55) - Zoran [neregistrovani]

Hmmm

Zar nismo isti narod...

(utorak, 28. jan 2020, 22:45) - anonymous [neregistrovani]

... у духу историјске упућености и богатог наслеђа два народа.

Која два народа?