Mitropolija crnogorsko-primorska: Jedino se u miru može razgovarati

Mitropolija crnogorsko-primorska "podstaknuta nemilim dešavanjima ovih dana, a osjećajući odgovornost pred stotinama hiljada građana", apeluje na sve ljude, naročito omladinu, da se sačuvaju dostojanstvo i mir.

Kako se navodi, jedino se u miru može razgovarati i graditi i sopstvena budućnost i budućnost Crne Gore.

"Zabrinjava nas mržnja koja dolazi od pojedinaca, ali u njoj prepoznajemo neodgovorno ponašanje onih koji treba danas da budu najodgovorniji u Crnoj Gori", stoji u saopštenju.

Nakon izjava koje dopiru sa najviših državnih adresa, kako se ističe, "jasno je da su konflikt, mržnja i sukobi poslednje oružje u njihovoj borbi protiv naroda".

"Ako prvi čovjek države nazove dvije trećine svojih građana ludacima, ako savjetnik premijerov javno podržava zabranu slobode kretanja i mirnog okupljanja najavljenog i odobrenog od nadležnih institucija, ako poslanici vladajuće većine, po metodu Sjeverne Koreje i diktatorskih režima, vrši pritisak na profesore koji treba djecu da uče onome što im ne pripada i za šta nisu plaćeni, ako ogromnu većinu svojih građana, nerijetko ti isti poslanici zovu 'negatorima države', onda je jasno da odgovornost za ove događaje isključivo leži u njihovim neodgovornim izjavama i postupcima", ističe se u saopštenju.

Crkva javno osuđuje svako nasilje, ma od koga ono dolazilo i moli se Bogu da "nam se ne dese ponovo krvne osvete koje je Sveti Petar mukotrpno liječio i da se ne povampiruje bratomržnja i bratoubilaštvo započeto u Drugom svjetskom ratu".

U saopštenju se dodaje da ko "raspiruje tu bratomržnju i izaziva nerede, taj je negator i države i budućnosti ovog naroda".

"A mi, zajedno sa vjernim narodom, građani smo odani i vjerni ovoj državi. Mi poštujemo kako ovu savremenu Crnu Goru, tako i, u isto vrijeme, Crnu Goru Petrovića, Crnojevića, Zetu Balšića i Nemanjića i Diokliju-Duklju Vojislavljevića i Svetog Jovana Vladimira. Jer, bez neuvažavanja takvog nasljeđa, ni savremena Crna Gora ne može opstati".

U tom pogledu, kako se napominje, litije nisu protiv države.

"Naprotiv. Ove litije su prilika i poziv da prevaziđemo sve negativne razlike i da se saberemo oko Boga, svetinja Božjih i naših zajedničkih svetitelja. To je jedini način da zacijelimo stare rane i diobe, da se u Gospodu svi bratski zagrlimo", napominje se u saopštenju. 

Mitropolija crnogorsko-primorska poziva vlast da, kako se navodi, "prestane sa ponižavanjem sopstvenog naroda i da čuje njegov glas".

"Jer, zaista, ovdje se pokazuje istinitom drevna rimska poslovica da je glas naroda glas Božji", zaključuje se u saopštenju.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 29. jan 2020, 07:48) - anonymous [neregistrovani]

Коме смета тробојка?

Само онима који не знају своју историју или су у намери пакосни!
Коме нормалном смета Српска православна црква и њене епархије ?

(utorak, 28. jan 2020, 21:28) - anonymous [neregistrovani]

Народ

Огроман број грађана Црне Горе је с правом устао у одбрану своје традиције и вере!
Нема предаје!

(utorak, 28. jan 2020, 21:17) - anonymous [neregistrovani]

u miru naravno

vec ste se umorili setajuci Crnom Gorom

(utorak, 28. jan 2020, 21:16) - Воронцов [neregistrovani]

Власт се одвојила од интереса верног народа

Власт прогони верни народ и његову СПЦ. Ако таква отуђена власт то чини без ограничења упорног рушења људских права народа онда је огорченост народа све већа и већа и у неком тренутку може и експлодурати.