Slovenački premijer neočekivano podnosi ostavku, traži nove izbore

Premijer Slovenije Marjan Šarec najavio je da će podneti ostavku na tu funkciju i traži vanredne izbore. Rekao da njegova manjinska vlada ne može da progura važne zakone.

Šarec je, kako prenosi STA, rekao da sa manjinskom koalicijom ne može da postigne sve ono što je nameravao da uradi i pozvao na vanredne izbore.

"Sa ovakvom koalicijom i ovakvom situacijom u parlamentu ne mogu da ispunim očekivanja građana. Biću u mogućnosti da to uradim posle izbora", rekao je Šarec na konfereniciji za novinare.

Kako prenose slovenački mediji , on je rekao da njegova manjinska vlada ne može da progura važne zakone.

Dodao je da će biti spreman da razgovara sa svima koji su zainteresovani za predstojeće izbore. 

Prethodno je slovenački ministar finansija Andrej Bertoncelj podneo ostavku, a STA je navela da je razlog neslaganje s nacrtom zakona o ukidanju dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Prošle nedelje je došlo do razdora u slovenačkoj koaliciji u odlučivanju da li i na koji način okončati dopunsko zdravstveno osiguranje, prenosi Radio-televizija Slovenije.

Ministar zdravlja Aleš Šabeder insistirao je da svaki finansijski nedostatak koji može nastati nakon prestanka plaćanja osiguranja komercijalnim osigurateljima, bude pokriven državnim budžetom. Bertoncelj je u pismu državnom sekretaru u svom ministarstvu naglasio da oni podržavaju samo deset miliona evra godišnje. 

Šarec je stao na stranu Šabedara. "Ako se sistematski ne pozabavimo ovim problemima, uzalud je bacanje novca", rekao je on.

Pozvao je direktore slovenačkih bolnica da razgovaraju o tome kako uspostaviti bolju organizaciju kako bi se kapaciteti popunjavali tokom dana. 

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 27. jan 2020, 12:27) - Markovljev [neregistrovani]

Tu je Nova LB

Slovenci znaju da nemaju dovoljno novca za isplate penzija na nivou na kojem ih isplaćuju a dopunski sistem nedonosi ništa osim zarade onima koji kao vode račune dopunskog osiguranja pa praktično ulagači u taj sistem gube na vrednosti svoga novca.
Vladi Slovenije je jedina nada da im Nova Ljubljanska banka kupi našu Komercijalnu banku i opet kao devedesetih godina odnesu devize u Sloveniju, inače mrka kapa. Privreda mala, državni aparat je stalno isto velik a pribiva penzionera. Srbijo pomaži, prodaj nam Komercijalnu banku.

(ponedeljak, 27. jan 2020, 12:18) - anonymous [neregistrovani]

Slovenija

Svi pragmaticni.
Tesko do resenja.