Kanonski nepriznata CPC: Svetinje pripadaju državi Crnoj Gori

Litije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori imaju isključivo političku svrhu i umotane su u partijsku i anticrnogorsku ikonografiju i poruke koje ne pozivaju na mir, već traže nestanak Crne Gore kao suverene države, ocenjeno je iz kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve.

Iz CPC navode da se, iako se litije održavaju po pravilu samo povodom velikih hrišćanskih praznika, sada organizuju i u nepraznične dane, čime, kako su ocenili, "SPC dokazuje svoj stvarni politički karakter i cilj, potvrđujući se kao politička organizacija čiji je glavni i jedini zadatak poništenje nezavisnosti Crne Gore i stvaranje Velike Srbije".

Kako su istakli iz kanonski nepriznate CPC, "SPC u Crnoj Gori vrši litije isključivo u političke svrhe, umotane u partijsku i anticrnogorsku ikonografiju i poruke koje ne pozivaju na mir, suživot, slogu, praštanje i ljubav, već traže smenu suverenističke vlasti i nestanak Crne Gore kao suverene države", prenosi RTCG.

"Umjesto hrišćanskih poruka, učesnici litija po Crnoj Gori sa uvezenim sveštenstvom, koji uglavnom nijesu državljani Crne Gore, govore da će svojim životima braniti srpske svetinje, iako znaju da crkvena imovina ne pripada SPC, već državi Crnoj Gori", dodaje se u reagovanju.

Iz kanonski neprizante Crnogorske pravoslavne crkve istakli su da su litije molitvena, svečana, saborna povorka vernika predvođena sveštenicima sa krstovima, zastavama, ikonama i drugim crkvenim obeležjima, koja se održava kao isključivo crkveni čin molitvenog obreda povodom velikih hriščanskih praznika.

Prem rečima CPC, u nezavisnoj Crnoj Gori do 1918. litije su održavane isključivo oko crkava i manastira, uglavnom o Božiću i Vaskrsu.

"Litija nikada nije održana na ulicama crnogorskih gradova i sela, jer bi time izgubila svoj smisao isključivo crkvene molitve. SPC je litijama dala javni, prvenstveno politički karakter, zloupotrebljavajući bogoslužbenst ovog crkvenog obreda", zaključili su iz kanonski neprizante CPC.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 27. jan 2020, 08:24) - anonymous Lala [neregistrovani]

Sve je džabe

Mogu oni da pišu sve i svašta ali istinu i veru nam oteti ne mogu .

(nedelja, 26. jan 2020, 21:46) - anonymous [neregistrovani]

Pobrkali ste loncice!

VI ste politicko udruzenje, a ne SPC, VI izjednacavate crkvu sa drzavom koja je poiticka kategorija! Crkva ne zna za drzavne granice.

(nedelja, 26. jan 2020, 21:35) - Дејан [neregistrovani]

Неће бити....

Литије су организоване и у време љуте невоље, за спас од рата, глади, потопа, огњене стихије, и друго.
Све су то мања зла, јер убијају тело, а ови безбожници хоће душу Српскога Народа да убију.
Рекао је лепо Господ - бојте се оних који душу убијају.

(nedelja, 26. jan 2020, 21:12) - anonymous [neregistrovani]

Литија ЦПЦ

Дајте неку фотографију поменуте литије ЦПЦ, да их избројимо на прсте... једне руке.

(nedelja, 26. jan 2020, 20:59) - Srbin iz Nemacke [neregistrovani]

Sasvim jednostavno

Kanonski nepriznata CPC na celu sa Milom zeli da prisvoji imovinu SPC

(nedelja, 26. jan 2020, 20:01) - Воронцов [neregistrovani]

А шта представља канонски непризната црква?

Не представља ниште више од политичке организације, удружења грађана или секте.