Svetosavski bal – najglamurozniji događaj srpske dijaspore u Beču

Bal koji povezuje kulture i običaje Srba i Austrijanaca, i koji je ove godine humanitarnog karaktera, okupio je veliki broj ličnosti iz kulturnog i javnog života.

Najprestižniji i najglamurozniji događaj srpske dijaspore u Beču, 23. Svetosavski bal, okupio je više od 700 ljudi.

Balu koji povezuje kulture i običaje Srba i Austrijanaca prisustvovao je veliki broj ličnosti iz kulturnog i javnog života. Među balskim gostima sreli su se ugledni profesori, dilpomate, sveštenstvo, privrednici...

Među zvanicama Srpskog centra u Beču, pored ostalih, našli su se i ambasador Srbije Nebojša Rodić, ministar za rad Zoran Đorđević, vladika austrijsko-švajcarski Andrej Ćilerdžić, princ Filip i princeza Danica Karađorđević, vojni izaslanik SAD pukovnik Mark Barlov, predsednik bečkog parlamenta Ernst Feler i Dominik Nep, zamenik gradonačelnika Beča.

Gosti u balskoj sali hotela "Austrija trend Šenbrun" uživali su u umetničkom programu dva renomirana orkestra, nastupima operskih pevača i vokalnih solista.

Program je osmislio maestro Vojkan Borisavljević, poznati srpski kompozitor i dirigent, a na bini su se našli i mecosopran i solistkinja Beogradske opere Ljubica Vraneš, Dragoljub Bajić, prvak opere Narodnog pozorišta, kao i moćni vokali Slavko Banjac, Tijana Dapčević i Ivana Peters. Specijalni gosti bili su Dejan Petrović i Big Bend, džez-fank bend "Plan C" i di-džej Dani.

Daleke 1846. godine Miloš Obrenović je u Beču organizovao Slavenski bal sa željom da okupi viđenije Srbe koji su živeli i radili u tom gradu (Vuk Stefanović Karadžić, Branko Radičević...).

Slavenskom balu na značaju su davali strane diplomate, ali i srpski zvaničnici sa svojim porodicama.

Tradicija je obnovljena 1998. godine od kada se svake godine organizuje Svetosavski bal.

Ovogodišnji Svetosavski bal imao je ekskluzivnog sponzora, mobilnog operatera MTEL Austrija, koji je omogućio da bal bude humanitarnog karaktera.

Prikupljena sredstava od prodaje karata će biti iskorišćena u okviru projekta "Za dečju radost", koji Srpski centar u Beču sprovodi u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom.

Na predlog manastira Visoki Dečani izabrana je porodica Čukarić iz Velike Hoče koja se vratila da živi na Kosovu i Metohiji, pa će joj od prikupljenih sredstava biti obezbeđen životni prostor.

U Beču danas živi oko 150 hiljada Srba, u celoj Austriji oko pola miliona.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво