Izetbegović: Nad Srbima nije bilo masovnih zločina

Nad Srbima nije bilo masovnih zločina u proteklom ratu i broj stradalih Srba ukupno je manji od broja stradalih u jednom danu u Srebrenici, tvrdi predsednik bošnjačke Stranke demokratske akcije i zamenik predsedavajućeg Doma naroda PS BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je to rekao na sednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je većinom glasova odbila predlog izmene krivičnog zakona kojim bi bile predviđene kazne za negiranje genocida i ratnog zločina, koji je predložio poslanik Demokratske fronte.

Reagujući na izlaganje poslanice SNSD-a Dušanke Majkić o talasu masovnih suđenja za zločine nad Srbima, Izetbegović je, kako prenosi Kliks, istakao da "nije bilo masovnih zločina nad Srbima i da će se uskoro utvrditi, kada se osude svi oni u talasu koji spominje, to neće biti jednako jednom danu zločina koji se desio u Srebrenici".

"Srbi treba da budu zahvalni na toj činjenici", rekao je Izetbegović.

Istakao je da ne treba čekati presude istorije jer postoje presude sudova koje treba poštovati, o čemu govori i Veće Evrope. Anticivilizacijskim ponašanjem ocenio je negiranje genocida i dodeljivanje odlikovanja ratnim zločincima.  

Majkićeva mu je odgovorila da mu ne zamera na stavu, ali da i on njoj, koja govori u ime srpskog naroda, dozvoli pravo na svoj stav i da ostane dosledna u tome.

broj komentara 9 pošalji komentar
(petak, 24. jan 2020, 00:24) - anonymous [neregistrovani]

Kako nije!?

Gdje su Kravice? Gdje je Mostar? Pokolj u Jabuci izmedju Foce i Gorazda i da ne nabrajam vise. Zrtva je zrtva!!!!

(četvrtak, 23. jan 2020, 19:08) - anonymous [neregistrovani]

Samo pitam

Jesu li opet tamo kakvi izbori pa je poceo prebrajavati mrtve? Hoce li skontat jednom da je rat zavrsen prije 25 godina.

(četvrtak, 23. jan 2020, 16:37) - anonymous Lala [neregistrovani]

Eeee, Bakire Bakire ,

Slabo pamtiš , btzo zaboravljaš kad su Srbi u pitanju .

(četvrtak, 23. jan 2020, 15:40) - Ante, Viena [neregistrovani]

Zrtve na Balkanu

Zrtava je bilo na svim stranama u ratu BiH-a i svaka je za osobnu osudu dakle ne kolektivnu ali je cinjenica da je Bosnjacki narod najvise postradao u BiH-a.

(četvrtak, 23. jan 2020, 15:36) - anonymous [neregistrovani]

MladaBosna

SRBI su ne tako davno bili vecina u Sarajevu Mostaru i cijeloj BIH svojoj zemlji od pamtivjeka,a sada u tim gradovima jedva 3/4% GENOCID 1914-1941-1991

(četvrtak, 23. jan 2020, 15:17) - Pero [neregistrovani]

Bilo je kako da nije.

A sta je zlocin u Kravici, u Gorazdu (napad na kolonu izbjeglica, autobus sa civilima), Sijekovac, Ozren, a na kraju i masovna ubistva srba po Sarajevu, od Kazana do logora u Konjicu ako ne masovni zlocini ?

(četvrtak, 23. jan 2020, 15:07) - Воронцов [neregistrovani]

Масовних злочина није било јер су Срби бежали испред муслиманских снага

Срби су знали да ће страдати па су бежали. Како су прошли Срби који се нађу у рукама муслиманских снага један од примера јесу Скелани где су Срби од детета до старца поубијани на најмонструознији начин. Или можемо се упитати какве би злочине починио 5. корпус армије БиХ да Срби нису побегли јер оне малобројне који су заостали и ухватили их углавном су мучили и убили. Укупно је Срба убијено у БиХ око 34000. Зар је то мали број ? Случај Сребреница то је посебан догађај зато што је то наручени злочин. Тај злочин је послужио и као прекретница у рату после којег долази до пада РС Крајине и западне Босанске Крајине.

(četvrtak, 23. jan 2020, 14:51) - RS4ever [neregistrovani]

Bakir laze kao i njegov Alija

Prvi ratni zlocin i masakr u ratu '92-95 su izvele Alijine jedinice nad golorukim narodom sela Cemerno u sarajevskoj opstini Ilijas.Tada je oko 40 civila starosti od 16-80 god zvjerski ubijeno.Poturice su se izivljavale nad onima kod kojih su prije rata dolazili da mole za hljeb, brasno, posudjivali pare misleci da ce romanijsko selo Cemerno i sva ta zemlja bogata rudom i sumom njima pripasti.Mislili su da ce Srbe u cijeloj BH poklati a sebi prigrabiti njihovu imovinu.Samo treba viditi koliko je Srba poklao Naser Oric, 4 god je kao i ubijao Srbe i niko da spasi nas narod, da ih bar evakuise iz tog rejona i uspio je pobjeci i hoda slobodno nema srpske drzave da mu presudi a nekad su nasi znali ubijati ustase koji su mislili da su sigurni poslije 2.rata. To govori da danasnja vojska i drzava nije ni blizu one iz 2.svjetskog rata.

(četvrtak, 23. jan 2020, 14:48) - anonymous [neregistrovani]

Izgubio savest!

Ovaj se sav zagubio!Boze, oprosti mu grehe, vidis da ne zna sta prica!Vidis da ne zna ni odakle je potomak i ko mu je bio pradeda.A njega jos i birali za politicara.Taj nema uopste sram!