Borisov: Bugarska podržava evropski put Zapadnog Balkana

Bugarska dosledno podržava napore zemalja Zapadnog Balkana na njihovom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, rekao je bugarski premijer Bojko Borisov u Davosu.

Bojko Borisov čvrsto veruje da je budućnost zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji jer, kako kaže, evropski projekat neće biti kompletan bez njih.

Dodaje da je tokom hrvatskog predsedavanja EU planiran samit EU i Zapadnog Balkana, kako bi se fokus agende EU zadržao na evropskoj perspektivi regiona.

Prema njegovim rečima, različite inicijative i formati regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi uzajamno se dopunjuju u procesu promovisanja političke, ekonomske i socijalne stabilnosti regiona.

"Regionalna saradnja, međutim, nije alternativa za evropske integracije Zapadnog Balkana", naglasio je bugarski premijerna panelu "Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana", u okviru 50. Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, na kojem učestvuje i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Podsetio je da su ove godine Bugarska i Severna Makedonija zajednički domaćini Berlinskog procesa i da je prioritet zajedničkog predsedavanja povezivanje u svim aspektima.

Jedan od glavnih projekata koji treba da se implementira je napredak u izgradnji saobraćajnoj koridora 8 koji će, kako je rekao, biti od ključnog značaja za region i poslužiti kao dobar primer povezivanja Zapadnog Balkana i susednih članica EU.

Borisov je primetio da, pored Berlinskog procesa, postoje i drugi važni formati regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi kao što je proces jugoistočno-evropske saradnje i Saveta za regionalnu saradnju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво