Rumunska vlada u novom sastavu

Emil Bok, mandatar za sastav nove rumunske vlade, predstavio njen program. Izjavio da je predviđen nastavak procesa modernizovanja Rumunije kroz restruktuiranje administrativnog aparata.

Mandatar Emil Bok, kojeg je u četvrtak imenovao predsednik Rumunije Trajan Basesku, saopštio je sastav nove vlade i njen program, dodajući da će već danas svoj predlog uputiti parlamentu.

Bok je izjavio da je programom vlade predviđen nastavak procesa modernizovanja Rumunije kroz restruktuiranje administrativnog aparata i primene rezultata referenduma od 22. novembra o transformisanju dvodomnog u jednodomni parlament.

Programom vlade je predviđeno i očuvanje jedinstvene kvote oporezivanja na 16 odsto i taksa na dodatnu vrednost od 19 odsto, a takođe se predviđaju potrebne mere za ispunjenje obaveza prema MMF-u i drugim finansijskim institucijama.

Vlada će podržati mala i srednja preduzeća i podržati novi zakon o penzijskom sistemu i zakon o finansijskoj odgovornosti, kao i reformu u oblasti pravosuđa, zdravstva i prosvete.

Vlada će, kako je najavljeno, usvojiti naredne nedelje budžet za 2010. godinu, dok će parlament o tome raspravljati polovinom januara,  kako je nedavno izjavio predsednik Trajan Basesku.

Ukupno 14 ministarstava

Vlada je sastavljena od sedam ministara i premijera iz Demokratske liberalne partije (PDL), zamenika premijera i tri ministara iz Demokratskog saveza Mađara (UDMR) i pet nestranačkih osoba, što je ukupno 14 ministarstava.

Parlamentarnu većinu sačinjavaju PDL, UDMR, grupa poslanika nacionalnih manjina i grupa nezavisnih poslanika i senatora, koji zajedno imaju 238 glasova, dok je vladi za izglasavanje poverenja potrebno 236 glasova od ukupno 471 poslanika.

Pred parlamentarnim komisijama sutra će biti izneti predlozi za buduće ministre i postoji mogućnost da im još ove godine parlament ukaže poverenja, a zatim sledi polaganje zakletve pred predsednikom države.

Predsednik Trajan Basesku sutra polaže zakletvu pred parlamentom, jer mu je danas istekao prvi predsednički mandat.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи