Bošković: Hibridni agresori deluju i iz Crne Gore

Crna Gora je od obnove nezavisnosti bila pod uticajem raznih hibridnih aktivnosti, koje su naročito bile intenzivne neposredno prije i za vrijeme najvažnijih političkih procesa u zemlji, poput parlamentarnih izbora u oktobru 2016. i pristupanja Crne Gore NATO savezu u junu 2017. godine, smatra ministar odbrane Predrag Bošković.

Sve ove aktivnosti, kako je ocenio Predrag Bošković, dominantno su bile koncentrisane na politički, informacioni i sajber domen.

"S obzirom na to da je tekuća godina izborna, već smo svjedoci porasta malicioznih aktivnosti, u prvom redu dezinformacionih kampanja o raznim bitnim političkim, ekonomskim i društvenim temama, kojima se nastoje diskreditovati najviši politički zvaničnici i izazvati nemir i nesigurnost u javnosti, kao i sajber napadi na informacione sisteme državne administracije i sredstva javnog informisanja", rekao je Bošković u intervjuu Dnevnim novinama.

Ističe da u prilog takvom razvoju događaja govori i orkestrirana kampanja pokrenuta od određenog broja medija u zemlji, regionu i šire, u kojima se tendenciozno izveštava o nedavno usvojenom Zakonu o slobodi veroispovesti i uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koja ima za cilj destabilizaciju političke i bezbednosne situacije u zemlji.

"Ono što Crnu Goru čini specifičnom i osjetljivom na ovakve udare u odnosu na neke druge države jeste što mi imamo pojedine hibridne agresore u okruženju i unutar naše države, oličene u političkim partijama, nevladinim organizacijama, vjerskim zajednicama i pojedincima koji dobrovoljno ili pod pritiskom izigravaju ulogu trojanskog konja u društvenom i političkom životu Crne Gore", naglašava Bošković.

Govoreći o Zakonu o slobodi veroispovijesti, Bošković je rekao da Crna Gora kao demokratska država ima ustavnu, međunarodno-pravnu i istorijsku odgovornost da sva pitanja u vezi sa slobodom veroispovijesti uredi modernim zakonom, po najvišim međunarodnim standardima.

"Usvajanje novog zakona, koji će urediti korpus vjerskih prava i sloboda, a posebno položaj vjerskih zajednica i njihovih odnosa sa državom, u skladu sa ustavnim odredbama i pravnom tekovinom EU, bilo je neophodno. Njime je zamijenjen zakon iz 1977. godine, koji više ne odgovara ni vremenu, a ni prilikama", rekao je Bošković.

Novim Zakonom se, tvrdi, pre svega utvrđuju važna pitanja kulturnog identiteta građanske Crne Gore: dokle dosežu prava i obaveze verskih zajednica, reguliše se procedura registracije, odnosno evidencije verskih zajednica i na jasan i transparentan način rešava pitanje državne imovine, što je u interesu svih građana Crne Gore.

"Na izborima smo dobili podršku i mandat građana da ovo pitanje, zajedno sa ostalim, riješimo u duhu očuvanja Ustavom zagarantovane građanske Crne Gore. Ovo jeste jako bitan trenutak za Crnu Goru i ona je izložena zastrašujućim napadima koji negiraju i njeno postojanje", zaključio je Bošković.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. jan 2020, 14:24) - milan lala [neregistrovani]

Prodavnje magle

C. Gora im na ulicama u protestima a on prodje maglu. Vi iz DPS sa Djukanovicem na celu ste glavni hibridi stranog zapadnog mesanja u zivot gradjana C. Gore.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 13:47) - глас разума [neregistrovani]

Једна је истина

А она каже, као што Украјини нема просперитета и напретка у антируском блоку, тако ни Црној Гори нема напредовања у антиспрском блоку. Не може се бити успешан и ићи против себе, своје суштине и вековног бића... Црна Гора је увек била српска Спарта, шта год друго од ње буду желели да направе, једноставно неће ићи. Да би се ишло напред ЦГ се мора вратити на свој исконски и изворни пут, да буде опет она права и аутентична Црна Гора, какву цео свет одвајкада познаје! У супротном остаће само монета за поткусуривање неких великих играча.