BiH bez viza naredne godine

Polovinom naredne godine BiH bi trebala da se nađe na "beloj šengenskoj listi", izjavio ministar spoljnih poslova te zemlje Sven Alkalaj. Podsetio da je za uvođenje bezviznog režima neophodno usvojiti izmene Krivičnog zakona, izvršiti reformu policije i uspostaviti Instituciju ombudsmana.

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj izjavio je da očekuje da će preostali uslovi za liberalizaciju viznog režima za bosansko-hercegovačke građane biti blagovremeno ispunjeni te da bi se BiH polovinom naredne godine trebala naći na "beloj šengenskoj listi".

Alkalaj je, kako prenosi portal Sarajevo-x.com, podsetio da je za uvođenje bezviznog režima neophodno usvojiti izmene i dopune Krivičnog zakona BiH i usaglasiti ga s entitetskim i Krivičnim zakonom Distrikta Brčko BiH.

Potrebno je, takođe, izvršiti imenovanje policijskih službenika u skladu sa smernicama reforme policije i uspostaviti Instituciju ombudsmana za ljudska prava BiH u punom kapacitetu, a što podrazumeva ukidanje entitetskih ombudsmena.

"Februar je krajnji rok za te aktivnosti, kako bi eksperti Evropske komisije mogli verifikovati učinjeno" istakao je Alkalaj, govoreći kao uvodničar redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi "Spoljna politika BiH - ciljevi, rezultati, prepreke".

Sumirajući rezultate BiH na spoljnopolitičkom planu u 2009. godini, Alkalaj je ocenio kako je prijem BiH u Savet bezbednosti UN, kao nestalne članice, predstavlja uspeh koji je neophodno valorizirati putem kvalitetnog predstavljanja i opravdanja ukazanog poverenja.

Osvrćući se na put BiH ka punopravnom članstvu u NATO on je izrazio očekivanje da će BIH već na narednom ministarskom samitu zemalja članica Severnoatlantskog saveza u aprilu naredne godine biti odobrena aplikacija za prijem u Akcijski plan za članstvo - MAP, što je poslednji korak ka punopravnom članstvu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво