Posle paljenja drvenog, Slovenci prave boljeg i jačeg Trampa

U mestu Moravče, nedaleko od Ljubljane, deset dana nakon što je postavljena, Trampova drvena statua je zapaljena. Oko hiljadu stanovnika tog malog mesta pita se – treba li im Tramp uopšte. Slično pitanje postavljaju širom Slovenije – treba li im prepoznatljivost po Melaniji Tramp?

Osam metara visoka statua Donalda Trampa pored livade u mestu Moravče, trebalo je da u idealnom planu župana za par godina stoji pored bine velikog muzičkog festivala. Kupio ju je za 1.500 evra od antikapitalističkog autora, koji je ipak uzeo novac.

"Takva jedna skulptura bi samo privukla što više znatiželjnih ljudi i tako bi mogli da otvaramo nova radna mesta", kaže dr. Milan Balažic, župan Moravče.

Rano ujutru, par dana nakon prvog neuspešnog pokušaja paljenja, a samo deset otkad je postavljena, nepoznate osobe su zapalile skulpturu. Župan ne odustaje. Pravi se nova od kamena, a trebalo bi da je svečano postave početkom leta. Biće, kaže, pozvan i model.

"Mi ćemo ga pozvati da dođe u goste i pozvaćemo prvu damu da dođe da otvori taj spomenik", dodaje Balažic.

I kao u dobrom filmskom scenariju, dok su župan i nepoznati vandali sukobljeni oko skulpture dalekog, moćnog, tuđeg predsednika, građani računaju koliko ih to košta.

"Skulptura Trampa je nepotreban trošak za Moravče, mislim da je župan trebalo da izabere nešto drugo za prepoznatljivost našeg mesta. Što se tiče paljenja Trampa, mislim da je i to bilo nepotrebno", smatra Simona Uštar, žiteljka Moravče.

I dok je Tramp baksuzan za Moravče, Melanija je talična za Sevnicu. Njena skulptura par kilometara nizvodno od njenog rodnog grada je netaknuta. Turisti dolaze iz celog sveta da vide zgradu u kojoj je Melanijina živela i školu u koju je išla. Budžet se puni. Župan kaže da razume da prva dama želi da vrhunski obavlja svoj posao, ali da su se on i meštani ipak nadali da će ih posetiti.

"Bili bismo veoma počastvovani ako bi obišla svoje rodno mesto. Nadamo se da će to uraditi u sledećem mandatu", naglašava Srećko Ocvirk, župan Sevnice.

Porodica Vidmar koja u Sevnici drži poslastičarnicu koja je svetski poznata po torti "Melanija", zatim kafe u kome su praćeni rezultati američkih izbora u međuvremenu je otvorila i hotel. Šta se za njih promenilo u jednom američkom izbornom ciklusu?

"Spavamo manje, ali je moguće da istovremeno spavamo kvalitetnije", tvrdi Nuša Vidmar.

I ovog trećeg novembra Vidmari će organizovati praćenje rezultata izbora, ovaj put u hotelu. Ako Tramp i ne prođe, u Sloveniji će pored žala što nije bio za mandata ipak na duže vreme ostati torta nazvana po prvoj dami i njena skulptura u nadrealnom ambijentu kraj Save.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво