Vlada Crne Gore: Vlast se ne bira i ne ruši na litijama

Reagujući na izjavu mitropolita Amfilohija, Vlada Crne Gore saopštila je da se nijedna vlast nije birala na litijama i dodala da je spremna na dijalog.

U saopštenju se navodi da je mitropolit Amfilohije rekao na sinoćnoj litiji u Tivtu da crnogorsku vladu treba srušiti ako ne povuče Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, prenosi RTCG.

"Podsećamo mitropolita da se Vlada bira u Parlamentu voljom predstavnika naroda izabranih na demokratskim izborima, a posebno da se nijedna Vlada nije birala niti će biti rušena na litijama, bilo kojim povodom", navodi se u saopštenju.

Iz Vlade Crne Gore napominju da je to zabranjeno Ustavom, a delovanje crkve odvojeno od države.

"Pa će i Vlada i svi državni organi odlučno stojati na poziciji odbrane Ustava i zakona, i na njima zasnovanog poretka", navodi se u reagovanju.

Nijedan zakon, kako je saopšteno, pa makar ne bio ni odličan ni vrlo dobar – ne uvodi bezakonje nego red i poredak u nekoj oblasti društvenog života.

"Stoga još jednom podsjećamo i građane, i vjernike, i sveštenstvo - da upravo riječ Božija zapovijeda da se vjernik moli za vlast u onom mjestu gdje živi da bi zbog opšteg dobra i njemu bilo dobro. Po pravoslavnom učenju - ko se protivi zakonu, protivi se i Božjem poretku", navodi se u saopštenju.

Iz crnogorske Vlade poručuju da žale što i ovom izjavom mitropolit Amfilohije još jednom pokazuje da se ne drži Ustava već neodržive pozicije da je crkva iznad države iako je Crna Gora demokratska i sekularna država. "Za očekivati je da bude vjerski poglavar kojeg upravo ova Vlada drži za svog legitimnog sagovornika".

Poručuje se da Vlada Crne Gore ostaje posvećena dijalogu sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom radi punog razumevanja zakona, njegove bolje implementacije i stvaranja uslova za potpisivanje temeljnog ugovora.

"Najmanje toliko očekujemo i od mitropolita Amfilohija", zaključuje se u saopštenju.

broj komentara 20 pošalji komentar
(subota, 18. jan 2020, 01:21) - anonymous [neregistrovani]

Cisto kao suza!

U saopštenju se navodi da je mitropolit Amfilohije rekao na sinoćnoj litiji u Tivtu da crnogorsku vladu treba srušiti ako ne povuče Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, prenosi RTCG.

Sta tu ima nejasno? Mitropolit je u pravu (kao i uvek).

(petak, 17. jan 2020, 21:14) - anonymous [neregistrovani]

Evo mene

Niti vjernika niti velikosrbina.....Molim RTS d pusti snimke Mile Đukanovica iz 90tih...kada se kleo u Srpstvo ..Kosovo i borbu za slobodu......Zar treba ista dodati ili oduzeti......???Pare i vlast....mjenjaju ljude....bilo i bice

(petak, 17. jan 2020, 21:11) - Воронцов [neregistrovani]

Власт се бира и успешном крађом гласова

И када покраду гласове и када све саберу власт је најчешће изабрана од мањине народа.Али таква власт се понаша као да за сваки свој поступак има 100% подршку народа. и то без ограничења и без могућност промене воље бирача.

(petak, 17. jan 2020, 20:33) - anonymous [neregistrovani]

Kazu da je CG sekularna drzava????

Pa kad je CG sekularna i demokratska drzava zasto otima imovinu SPC?U drugim drzavama Vlade pomazu vjerske zajednice,a samo u CG bi Vlada da otima od crkve. I samo je to razlog sto je narod izisao na ulice da brani pravo i pravdu od nenarodne Vlade CG.I treba rusiti Vladu ako se ne dozove pameti i ne ponisti necivilizovani zakon o otimanju imovine SPC.Jer,demokratija,na koju se pozivaju, znaci vladavinu naroda,gospodo Milogorci,a ne pojedinaca kao sto je slucaj u CG.

(petak, 17. jan 2020, 20:27) - FORum LIvii [neregistrovani]

dvosmerna ulica

Влада Црне Горе: Власт се не бира и не руши на литијама
Ali i crkva se ne formira u policiskoj stanici niti rusi zakonima u Skupstini !!!

(petak, 17. jan 2020, 20:21) - Vlado Crne Gore! [neregistrovani]

Na silu izmišljate

i novu naciju i novu crkvu. Braću dijelite i mislite da će te opstati. Okrenuli ste i mnoge što su glasali za vas protiv vas. Okrećete se protiv Njegoša, protiv svoje istorije...To ne ide tako Ja jesam "đetić" i jesam i Crnogorac ali sam Srbin i ne želim nikakvu CPC-u. Nijeste dobro učinili sa ovakvim nakaradnim zakonom. Ne može se ništa na silu.

(petak, 17. jan 2020, 19:59) - A.Semjonov [neregistrovani]

Svet se pokrenuo

Vox populi vox Dei
Glas naroda je glas Božiji!

(petak, 17. jan 2020, 19:59) - anonymous [neregistrovani]

@ Radi se o necivilizacijskom i diskriminatorskom zakonu!!!

zakon o slobodi vjeroispovjesti ne sadrzi diskriminaciju , samo ime zakona ti to kazuje.

(petak, 17. jan 2020, 19:56) - Darko [neregistrovani]

Demokratija

Nije vlast ta koja odlučuje, već narod koji je birao. To se zove demokratija, dragi CG

(petak, 17. jan 2020, 19:53) - anonymous [neregistrovani]

ха

Ако је Црна Гора демократска држава, ја сам цар Црне Горе.