EK traži bezbedno okruženje za novinare, Tužilaštvo poručuje da nema pritisaka

Hapšenja urednika podgoričkih portala IN4S i Borba izazvalo je brojne reakcije crnogorske javnosti. Tim povodom oglasili su se iz Evropske komisije, ali i Osnovnog državnog tužilaštva.

Na pitanje podgoričkih Vijesti da komentarišu hapšenje Gojka Raičevića i Dražena Živkovića, iz Komisije su poručili da će pažljivo pratiti razvoj događaja u Crnoj Gori u kontekstu njenog priključenja Evropskoj uniji.

Evropska komisija poručuje da je novinarima potrebno pogodno okruženje koje će im omogućiti da rade bezbedno i bez straha od maltretiranja, političkog pritiska, cenzure ili progona.  

Podsetili su da je sloboda izražavanja i medija jedna od osnovnih vrednosti EU i ključni element procesa pridruživanja Crne Gore.

"Kao što je ranije rečeno, ne komentarišemo pojedinačne slučajeve. Međutim, eventualnu povredu zakona trebala bi da rešavaju nadležni domaći organi, u skladu s nacionalnim zakonodavstvom i relevantnim međunarodnim i evropskim standardima", odgovorili su iz EK na pitanja Vijesti.

Nakon brojnih reakcija novinarskih i nevladinih udruženja, oglasilo se i Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici navodeći da su netačne tvrdnje da vrše pritisak na medije.

Navode da se u "svakom postupku rukovodi zakonom propisanim nadležnostima".

Dodaju da će procesuirati bilo koje lice, ukoliko se utvrdi da su u njegovim radnjama ostvareni bitni elementi krivičnog dela.

broj komentara 0 pošalji komentar