Pismo episkopa Irineja o situaciji u Crnoj Gori stiglo do Trampa

Episkop istočnoamerički Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej kaže da je pismo koje je uputio predsedniku SAD povodom Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori i dešavanja u toj zemlji stiglo do Donalda Trampa.

"Primio sam povratnu informaciju iz Bele kuće da je sadržaj pisma prenet predsedniku Trampu, tako da znam da je došlo do njega", rekao je episkop Irinej za Sputnjik.

Episkop je u pismu pozvao Trampa da kod vlade Crne Gore interveniše da "pod hitno prestanu i odustanu od progonstva koje čine po verskoj osnovi, i od oduzimanja, vekova starih, bogomolja" SPC-a u toj zemlji.

"Želimo privoleti Vašu hitnu pažnju na oštru zloupotrebu verskih sloboda i prava na posed imovine u Republici Crnoj Gori. Nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, došlo je do brutalnog sukoba s miroljubivim hriščanskim pravoslavnim demonstranatima, koji su samo želeli da zaštite svoje svetinje od nasilnog otimanja", naveo je episkop Irinej u pismu predsedniku SAD.

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 14. jan 2020, 15:32) - Rade [neregistrovani]

" vratite se "

neznam zašo je ovaj komentar , bez ikakvog smisla , objavljen. Kako to misliš da se vrate. : da ponesu crkve, kuće škole ,, da stave u džep i da se vrete. Tamo su nekii i preko sto godina i mnogi su bolji i pametniji Srbi od ...aaj sad.

(utorak, 14. jan 2020, 15:18) - anonymous [neregistrovani]

@вратите се

Ја би, али си се ти много раширио и нећеш да направиш места.

(utorak, 14. jan 2020, 15:01) - anonymous [neregistrovani]

Vratite se

Ako Irinej toliko voli i brine se za Srbiju i Srbe zasto se ne vrati u Srbiju sa svim Srbima koji zive u SAD i ostanu u Srbiji.Mnogi su bre pobegli iz Srbije na sve strane sveta pa uvek nesto pametuju.

(utorak, 14. jan 2020, 14:53) - anonymous [neregistrovani]

Re: Smesno

Ne radi se ovde o zastiti ruskog uticaja u Crnoj Gori, jer je vlada u Crnoj Gori prekrsila sva ljudska prava SPC i Srpskom narodu i njima treba zastita. Obracajuci se predsedniku SAD, vladika Irinej je uradio dobru stvar i za postovanje a ne za omalovazavanje. Ja ti nebi objavio ovaj komentar jer to nije smesno.

(utorak, 14. jan 2020, 14:26) - anonymous [neregistrovani]

Smešno

Baš će Tramp podržati ruski uticaj u Crnoj Gori.

(utorak, 14. jan 2020, 13:51) - anonymous [neregistrovani]

Tacno tako

U Americi je veoma veliki broj glasaca srpskog porekla.

(utorak, 14. jan 2020, 13:15) - самуило самарићанин [neregistrovani]

Slede izbori...

Ако су мистер Трампу важни гласови српске дијаспоре и верника СПЦ у Америци...., уследиће "пацке" влади у ЦГ и дон Ђукановићу.