Pažin: Vlada spremna za dijalog sa Mitropolijom

Potpredsednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin rekao je da je Vlada spremna da, bez odlaganja, otpočne dijalog sa svim verskim zajednicama o primeni Zakona o slobodi veroispovesti. Pažin je takođe izjavio da je Vlada spremna da razgovara sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i o uslovima pod kojima bi mogao biti zaključen temeljni ugovor, čim sama Mitropolija iskaže spremnost za ovom vrstom dijaloga.

Zoran Pažin je za Bi-Bi-Si na srpskom istakao da nijedna država u našem regionu, pa ni šire, nema zakon koji je duže i pažljivije pripreman i oko kojeg su vođene detaljnije i otvorenije konsultacije sa svim zainteresovanim subjektima u državi i izvan nje.

"Ovaj zakon je usvojen da bi svi u Crnoj Gori imali jednako pravo da, po svojoj savesti, budu ili ne budu vernici bilo koje veroispovesti, i da bi zakoni jednako važili za sve", istakao je Pažin.

Potpredsednik crnogorske vlade kaže da su od 2015. godine organizovani brojni javni skupovi o Nacrtu zakona, da su sve verske zajednice i drugi zainteresovani subjekti komentarisali Nacrt zakona, kao i da su predstavnici Vlade više puta imali pojedinačne konsultacije sa svim verskim zajednicama.

"Prvobitni zakonski tekst je znatno izmenjen, budući da je Vlada prihvatila sve predloge verskih zajednica koji su bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima i javnim interesom, a Vlada je zatražila mišljenje Venecijanske komisije i uvrstila u Predlog zakona sve preporuke ovog stručnog tela Saveta Evrope", izjavio je Pažin.

On kaže da ne veruje da će predstojeći izbori u Crnoj Gori proteći u znaku besmislenih podela i rasprava o tome koje su vere i nacije u Crnoj Gori starije i zaslužnije.

"Crna Gora je imala i previše gorkih istorijskih iskustava, i sopstvenih i kod svojih suseda, da bi dozvolila da ovakva retrogradna retorika danas bilo kome donese ozbiljniju političku korist", rekao je je Pažin.

Pažin smatra da Vlada Crne Gore nema razloga da beži od priče o rezultatima svog rada.

"Zahvaljujući ovakvoj državnoj politici, u Crnoj Gori su od obnove nezavisnosti udvostručene plate, utrostručeni prihodi od turizma, danas je Crna Gora punopravna članica NATO-a i jedna od najbrže rastućih ekonomija Evrope. Nemam nikakve sumnje da građani veoma dobro znaju u kakva bespuća i destrukciju vodi politika etničke i verske mržnje i sukoba. Zato sam uveren da će građani dati poverenje onoj politici koja ne deli članove porodica, prijatelje i komšije po veri i naciji i koja je okrenuta budućnosti, napretku građanske države i višem kvalitetu života za sve", zaključio je Pažin.

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 14. jan 2020, 02:40) - anonymous [neregistrovani]

Kakav dijalog

Crkva nema dijaloga sa ateistima i protivnicima Crkve niti joj treba to. Crkva je odvojena od drzave. Crkva trazi da se postuju ljudska prava i sve sto joj pripada. Nema otimanja kao sto se nekad desavalo. Crkva trazi da se postuje Ustav i da ima ista prava kao sto imaju svi. Crkva trazi da ateisti nemaju veca prava nego vernici u drzavi. Mi ne odustajemo od protesta dok god vlastodrsci (ne drzava, nismo mi protiv drzave, narod je drzava), ne povuku svoju odluku da pljackaju Crkvu. Sto pre, to bolje. Sto vishe odugovlacite, sve vishe ponizavate narod koji moze da eksplodira. Nedaj Boze! Molimo vas da ne ponizavate narod i da ga ne lazete sa nekim dijalogom.

(ponedeljak, 13. jan 2020, 22:48) - anonymous [neregistrovani]

@ Otimanje

Пажин је католик, рођен као католик у Шибенику а да ли је атеиста то не знам.

(ponedeljak, 13. jan 2020, 14:25) - anonymous [neregistrovani]

Otimanje

Branite crnogorske svetinje od pravoslavnih crnogoraca ....
Za riplija ....

(ponedeljak, 13. jan 2020, 14:03) - milan lala [neregistrovani]

Bezakonje

Zakon o otimanju imovine SPC koji ste usvojili mora da ukinete odmah , pa tek onda da razgovarate o novom zakonu. U protivnom cekaju vas stalni masovni protesti do izbora koji ce vas kostati vlasti a onda na izborima zbogom za sva vremena Milu i DPS. Sad se vi drcite i mislite da ste nezamenjivi i nepobedivi , oci i usi vidimo nemate . Gotovi ste ovako ili onako , bilo ili nebilo ukidanja "zakona" ceka vas na izborima gadan sud naroda.

(ponedeljak, 13. jan 2020, 13:56) - anonymous 12 [neregistrovani]

Светиње

Не дамо светиње!!!

(ponedeljak, 13. jan 2020, 13:41) - anonymous [neregistrovani]

cita li neko tekst?

Vidis li ti o cemu je dijalog? o sprovodjenju usvojenog zakona!
Tako je to u diktaturama poput Srbije i Crne Gore - "svemocni" te zove da ti isprica kako ce biti, i to nazove dijalogom...

(ponedeljak, 13. jan 2020, 12:39) - Cikago [neregistrovani]

Dijalog ?

A ,sada ste spremni na dijalog !
Gde ste bili do sada? Baš čudno !