Sarajevo se guši u smogu, specijalne mere za građane

Zbog izrazito pogoršanih vrednosti kvaliteta vazduha, Vlada Kantona Sarajevo proglasila je stepen upozorenja "Uzbuna" i izdala važna uputstva građanima u vezi sa boravkom na otvorenom, fizičkim aktivnostima, nošenju zaštitnih maski, korišćenju motornih vozila, odnosno gradskog prevoza.

Nedeljno jutro mnogi stanovnici Sarajeva odlučili su da provedu u svojim toplim domovima, čemu svedoče prazne ulice Ferhadija i Titova, piše portal Kliks.

Samo retki su jutros očigledno morali izaći napolje, pa su ubrzanim koracima išli ka željenoj destinaciji dok im je lice prekrivala zaštitna maska ili šal.

Situacija u Sarajevu po pitanju zagađenja vazduha jutros je ipak znatno bolja nego sinoć, iako je vazduh i dalje veoma nezdrav.

Prema merenjima u 14.00, indeks kvaliteta vazduha u Sarajevu je 312 što znači da je opasan po zdravlje.

Indeks kvaliteta vazduha iznad 50 se smatra nezdravim.

Zbog svega navedenog mnoge Sarajlije spas traže na obližnjim planinama poput Trebevića, Bjelašnice, Jahorine i Igmana, a policija isključuje "evro 2" vozila iz saobraćaja.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 12. jan 2020, 18:58) - Igor [neregistrovani]

Pozdrav

zabrana automobila jedino resenje , neka ljudi idu peske ili tramvajem tramvaji ne zagadjuju vazduh

(nedelja, 12. jan 2020, 18:01) - anonymous [neregistrovani]

Kao i za BG, postoji rešenje.

Gasifikacija, solarni paneli, solarni koncentratori i toplane na ugalj i mazut koje su van grada. Solarni koncetratori su najbolje rešenje, ali političari bi da uzmu lovu, a to prof. dr. Popović ne dozvoljava.

(nedelja, 12. jan 2020, 15:25) - Smederevac [neregistrovani]

Istina

Bez grejanja se ne moze. Istina. A moze li drzava da se odrekne paprene nadoknade za uvodjenje gasa u domacinstvima gde se do sada koristio ugalj. Moze li drzava da pomogne u kupovini sistema centralnog grejanja po kucama. Kada se to resi i dim nestaje a samim tim i pogrešnog optuzivanja vozila za trenutno stanje...

(nedelja, 12. jan 2020, 15:14) - Srbin iz Nemacke [neregistrovani]

"Istina"

bez auta se moze, bez grejanja zimi bogami nemoze

(nedelja, 12. jan 2020, 14:53) - Smederevac [neregistrovani]

Istina

Kada ce oni a i ovi nasi pametni politicari da shvate da vozila nisu kriva i da tih problema leti nema. Lozenje uglja i kotlarnice na cvrsta goriva su najveci problem.