Incko: RS nije država, obavestiću Savet bezbednosti

Kancelarija visokog predstavnika u BiH ocenila je proslavu Dana Republike Srpske kao neustavnu i kao nepoštovanje vladavine prava i sudskih odluka. Visoki predstavnik Valentin Incko je poručio da entiteti nisu države, bez obzira na to koliko često neko tvrdio suprotno kao i da će o netačnim tvrdnjama o državnosti RS izvestiti Savet bezbednosti UN.

Visoki predstavnik Valentin Incko konstatovao je da je "poštivanje vladavine prava preduslov za svaku modernu demokratiju".

"Vladavina prava nije švedski sto koji daje mogućnost izbora. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati u cijeloj BiH", navedeno je u saopštenju.

Istakao je da je "obeležavanje Dana RS na način koji vređa ili pak zastrašuje druge građane, uključujući i povratničke zajednice, van svakog razuma i da ga nadležni pravosudni organi moraju sankcionisati."

Ukazao je i  da se poslednjih dana pogrešno predstavlja status države Bosne i Hercegovine i odnos između entiteta i države.

"Ustav jasno definiše Bosnu i Hercegovinu kao državu koja se sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. Ona nije sastavljena od dva entiteta, kao što se uporno i pogrešno tvrdi", ističe se u saopštenju.

"Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantovani Opštim okvirnim sporazumom za mir, Ustavom BiH i međunarodnim pravom – dakle upravo ono što entiteti nisu. U skladu sa tim, Republika Srpska nije država, kao što tvrdi član Predsedništva Milorad Dodik. U skladu sa mirovnim sporazumom, entiteti nemaju pravo na otcepljenje i postoje samo na osnovu Ustava BiH. Entiteti nisu države, bez obzira na to koliko često neko tvrdio suprotno", rekao je visoki predstavnik Incko.

Stoga će, ističe, o netačnim tvrdnjama o državnosti RS biti izvešten Savet bezbednosti UN.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво