Incko: RS nije država, obavestiću Savet bezbednosti

Kancelarija visokog predstavnika u BiH ocenila je proslavu Dana Republike Srpske kao neustavnu i kao nepoštovanje vladavine prava i sudskih odluka. Visoki predstavnik Valentin Incko je poručio da entiteti nisu države, bez obzira na to koliko često neko tvrdio suprotno kao i da će o netačnim tvrdnjama o državnosti RS izvestiti Savet bezbednosti UN.

Visoki predstavnik Valentin Incko konstatovao je da je "poštivanje vladavine prava preduslov za svaku modernu demokratiju".

"Vladavina prava nije švedski sto koji daje mogućnost izbora. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati u cijeloj BiH", navedeno je u saopštenju.

Istakao je da je "obeležavanje Dana RS na način koji vređa ili pak zastrašuje druge građane, uključujući i povratničke zajednice, van svakog razuma i da ga nadležni pravosudni organi moraju sankcionisati."

Ukazao je i  da se poslednjih dana pogrešno predstavlja status države Bosne i Hercegovine i odnos između entiteta i države.

"Ustav jasno definiše Bosnu i Hercegovinu kao državu koja se sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. Ona nije sastavljena od dva entiteta, kao što se uporno i pogrešno tvrdi", ističe se u saopštenju.

"Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantovani Opštim okvirnim sporazumom za mir, Ustavom BiH i međunarodnim pravom – dakle upravo ono što entiteti nisu. U skladu sa tim, Republika Srpska nije država, kao što tvrdi član Predsedništva Milorad Dodik. U skladu sa mirovnim sporazumom, entiteti nemaju pravo na otcepljenje i postoje samo na osnovu Ustava BiH. Entiteti nisu države, bez obzira na to koliko često neko tvrdio suprotno", rekao je visoki predstavnik Incko.

Stoga će, ističe, o netačnim tvrdnjama o državnosti RS biti izvešten Savet bezbednosti UN.

broj komentara 14 pošalji komentar
(ponedeljak, 13. jan 2020, 00:38) - anonymous [neregistrovani]

Протекторат

Кад напусти босну причаће другу причу као и сви прије њега.

(nedelja, 12. jan 2020, 13:08) - Воронцов [neregistrovani]

Инцкова служба је служба антисрпске политике, а не владавине права

Говорити о праву само у једном случају , а право крше на све стране то је крајња пристрасност и бесмислица. Ваљда и ентитети имају право на своје ентитетске празнике .Ако Србима у Федерације БиХ неко запрети покољима то Инцко не примети , а овде му је застрашивање народа што неко прославља ентитетски празник. Истина је можда само у томе да има претеривања у величању о придавању значаја празницима.

(nedelja, 12. jan 2020, 10:01) - G... [neregistrovani]

Putuj beže

Po čemu se negospodine Inciko mora uvažavati Ustav BiH,a Ustav Srbije za npr. Kosovo ne mora. Povucite se i pustite narode u BiH da se sami dogovore. 

(nedelja, 12. jan 2020, 03:37) - anonymous [neregistrovani]

G-dine, Incko:

Propustio si veliku priliku da nesto naucis i da se lepo provedes u Banjaluci 1/9/20 i da cujes sta Sveti Stefan znaci za taj narod. Ne zaboravi -- ti nisi RS stvarao a ti neces ni da je ukidas.  

(nedelja, 12. jan 2020, 01:02) - anonymousGeorge [neregistrovani]

Demokratija.?

je alat za manipulisanje.Danas, niko vise ne veruje u to.Treba uptati tog hipokrita zasto ne reaguje kada iz Sarajeva trze da se ukine "RS". 

(nedelja, 12. jan 2020, 00:56) - SaleK [neregistrovani]

E da

Kad se juga raspadala drugacija su vam pravila igre bila-menjate pravila kako vam pase.

(nedelja, 12. jan 2020, 00:08) - anonymous [neregistrovani]

Ma da

Ha, ha... Vladavina prava. Pa mi smo od vas naucili da to vise ne postoji.

(subota, 11. jan 2020, 23:30) - anonymous [neregistrovani]

Setio se neko ponovo da spomene vladavinu prava i ponovo je to politicka figura

Vladavina prava, hehe, vlada se politicki kako gde kako zatreba, ne samo u BiH nego i mnogo sire.
Pravo i pravda odavno ne idu istim putem, politika je na svakom koraku i previse je demagogije i na lokalu i na globalu.

(subota, 11. jan 2020, 23:20) - milan lala [neregistrovani]

"Vladavina prava"

R. Srpska je drzava Srpskog naroda u BiH a Incko moze da prica  koliko mu volja jer je za to debelo placen . Vladavina prava nije agresija na Srpski narod u Srbiji i R. Srpskoj i bombardovanje Srpskog naroda osiromasenim uranijumom. A za taj zlocin niko na zapadu nije odgovarao

(subota, 11. jan 2020, 22:51) - anonymous [neregistrovani]

Vladavina prava

Zavisi od situacije do situacije. Vladavinu prava trazite ukoliko obvladate sudstvom. Ako ne, onda vaze drugi arsini, recimo kad bombardujete Srbe ili otimate Kosovo, tu nije caka u pravu jer u pravu nemate uporiste. Uglavnom Republika Srpska radi sjajan posao. Razvija se u jednom teskom ambijentu pritisaka koječijih a opet ne posustaje ni pedalj od nacionalnih interesa i cuva ono za sta je narod ginuo.