Sarajevska policija isključuje "evro 2" vozila iz saobraćaja

Sarajevska policija isključuje iz saobraćaja vozila koja po evropskim ekološkim normama zadovoljavaju "evro 2" normu, saopštila je Vlada Kantona Sarajevo. Izdata preporuke za građane zbog izrazito zagađenog vazduha.

"U skladu sa Intreventnim mjerama i preporukama o postupanju u stanju Uzbuna - pripadnici MUP KS, zajedno sa Kantonalnom inspekcijom rade kontrolu vozila u saobraćaju. Vozila sa Euro 2 normom bivaju isključeni", saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Sarajevo je i danas prestonica sa najvećim zagađenjem vazduha u svetu, prenosi Kliks.

Određene su, pored zabrane korišćenja vozila sa "evro 2" normom i druge mere, kao što je zabrana korišćenja čvrstih goriva i teških ulja svim osobama, kao i obustava nastave po potrebi.

Vlada KS preporučuje nošenje zaštitnih maski, te da građani ne izlaze iz kuća ukoliko nije nužno, ne puše, ne usisavaju, ne pale sveće i druge mere. 

Prema podacima sa mernih stanica prosečni indeks zagađenja vazduha u Sarajevu izmeren nešto iza 10 sati iznosio je 239, što ga stavlja na prvo mesto najzagađenijih gradova na svetu.

Najveća zagađenja zabeležena su na Skenderiji i Marijin Dvoru. Na ovim područjima kvalitet vazduha i dalje nosi epitet "opasan".

Preporuke za građane 

Zbog izrazito pogoršanih vrednosti kvaliteta vazduha u Sarajevu, Vlada KS oglasila se uputama za građane, a povodom proglašenja epizode "uzbuna".

Kako su naveli, preporučuju obustavu bilo kakve intenzivne fizičke aktivnosti na otvorenom. Ugroženim kategorijama (Deca, trudnice, stariji, oboleli - srca i pluća) savetuju smanjenje na minimum fizičke aktivnosti na otvorenom.

Takođe, savetuje se zračenje zatvorenih prostorija a u kućama gde se konzumiraju cigarete, navode, uvek je preporučljivo provetravati prostor, bez obzira na nivo zagađenja napolju.

"U zatvorenim prostorima ne preporučuje se konzumiranje cigareta, pripremanje hrane prženjem, paljenje običnih i mirisnih svijeća, usisavanje (osim ako je usisivač opremljen sa HEPA filterom), korištenje kuhinjske nape", kaže se u preporuci Vlade KS.

Obavezna je, prema preporuci Vlade KS, i upotreba zaštitnih maski sa oznakom EN-149.

"Za sve osobe koji obavljaju posao na otvorenom (radnici komunalnih službi, policija, poštari, građevinski radnici itd) i koji nisu oboljeli od srčanih plućnih bolesti. U automobilu prebaciti ventilaciju na unutarnju cirkulaciju, povremeno izračiti prostor otvaranjem prozora. Koristiti javni prijevoz", savetuju iz Vlade KS.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 11. jan 2020, 16:58) - Stefan [neregistrovani]

Automobili

Sto se tice automobila treba ukinuti evro 2 i 3 odmah. Jer stvarno nema poente. Ako imaš 500evra za to vozilo her ne košta više i imaš da se voziš imaš i 1500 2000 evra za evro 4.

Mada ako država stvarno želi da reši problem i da svi voze evro 4 5 6 onda treba da skine uvozne takse skroz na nekoliko godina i tako ubrza procese.

Sa druge strane autobusi gradski zagađuju 10xvise jer većina nema evro 4 5 6 a ni filtere.

A opet kazem balkan ima najveći problem sa grejanje.. Rešite to i 50% problema rešeno.

(subota, 11. jan 2020, 16:33) - anonymous [neregistrovani]

Ovo pocinje da bude smesno ali je ipak tuzno!

Ako pazljivo procitate preporuke, u kucama ili stanovima ako se pusi duvan bez problema mozete provetravati prostor. Pusenje je zakonski dozvoljeno a ubija milione. U Srbiji je pusenje duboko ukorenjeno a zakon se ne postuje, i sta sad? Baviti se jednim problemom a drugim mozda i vecim ne baviti se je vec stvar morala koji je zaista nizak.

(subota, 11. jan 2020, 15:22) - anonymous [neregistrovani]

Kupite ruski gas !

Kupite ruski gas i eto cistog vazduha !

(subota, 11. jan 2020, 15:15) - anonymous [neregistrovani]

nerealno

zabranite saobracaj svim putnickim vozilima a ne samo euro 2 kad imate ovakav problem sa zagadjenjem

(subota, 11. jan 2020, 14:55) - anonymous [neregistrovani]

YU

izgleda da raspad Jugoslavije i demokratija nisu nikom dobra doneli... kako kad su nam obecali da ce biti bolje svima, kad ono sad ni vazduh nam nije dobar, a kamo li nesto drugo...

(subota, 11. jan 2020, 14:14) - Stefan [neregistrovani]

A kod nas?

Kada cemo mi nesto da preduzmemo da se spasemo od ovog otrovnog zagadjenja??