Sarajevo, beg od zagađenja upola cene

Grad Sarajevo će svakog vikenda do 1. marta državljanima BiH omogućiti upola jeftinije karte za Trebevićku žičaru, javlja portal Kliks.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je naveo da je ovo hitna mera koja je usvojena kao vrsta podrške građanima Sarajeva zbog zagađenja vazduha u zimskim danima.

"Svakodnevno dobijamo informacije o visokoj zagađenosti zraka. Želimo olakšati građanima da izađu na čist zrak, da uživaju u vazdušnoj banji na Trebeviću. Prošle godine smo ovu akciju poklonili samo dijelu stanovništva, ali ove godine ćemo to omogućiti svim bh. građanima sa namjerom da ih podstaknemo da na lijep način iskoriste vikende i da dođu na Trebević", rekao je Skaka, a prenosi portal Kliks.

Gradonačelnik ističe da je ovo jedan od načina da se građanima Sarajeva olakšaju dani kada je visoko zagađenje.

Iz Grada Sarajeva je saopšteno da će od 11. februara do 1. marta svi državljani BiH subotom i nedeljom moći da kupe povratnu kartu za Trebevićku žičaru po ceni od tri konvertibilne marke (180 dinara).

Popust će se ostvariti uz odgovarajući lični dokument koji je izdat u Bosni i Hercegovini.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 11. jan 2020, 12:22) - Воронцов [neregistrovani]

Пта друго очекивати

Пренасељеност је проблем. Толико становника на малом простору, испуштају гасове димњаци испуштају средства транспорта, а временске прилике сасвим непогодне да се догађа струјање ваздуха то јест проветравање.

(subota, 11. jan 2020, 10:27) - anonymous [neregistrovani]

Testirano.

Ovdje u Belgiji su izvrsili jedan test kako bi uporedili izduvne gasove iz jednog dimnjaka i jednog kamiona slepera. Uporedjivana je kolicina mikro cestica cadji i CO2 . Dobili su zacudjujuci rezultat. Kolicina izduvnih oneciscenja iz dimnjaka je bila 300 puta veca nego iz kamiona.
To je razlog tolikog smoga u zimskim mjesecima.
Treba se promjeniti nacin zagrijavanja u domacinstvima. Zagrijavanja na plin su omogucili vecu sigurnost NOVE PLINSKE PECi koje su 1OO % bezbedne jer usisavaju vazduh kroz duplu cijev koji je vec zagrijan od izduvnih gasova i tako povecavaju rentabilnost potrosenog plina.Koristite grijanje samo onoliko koliko vam je potrebno uz pomoc savremenih termostata.

(subota, 11. jan 2020, 02:03) - anonymous [neregistrovani]

Made in Srbija

Nema prljavijeg i zagadjenijeg od Beograda. Dok je dzibera, cigana, šiotara, sirijaca i naravno ogavnih naprednjaka i drugih otpadaka ovog društva ostaće najprljaviji i najzagadjeniji na svetu..

(petak, 10. jan 2020, 23:35) - Miki M [neregistrovani]

Danas

Evo upravo gledam na Air Visual danas Sarajevo najzagadjeniji grad na svijetu, 550 US AQI, duplo vise od Dhaka, Banglades..... strasno

(petak, 10. jan 2020, 21:27) - anonymous [neregistrovani]

Dado

Po mom mišljenju najružniji i najprljaviji grad u evropi, od većih, tj. glavnih.

(petak, 10. jan 2020, 20:53) - anonymous [neregistrovani]

Sarajevo,uzice,bugojno...

imaju isti problem,kotlina.nema tu velike pomoci osim kao london prosloga veka,gasifikacija celog grada i okoline.ljudi koji nisu bili u londonu pricaju o magli,smogu...zivim u londonu 28 godina,bio sam asmaticar u bosni i prodisao od prve.vazduh nozem mozes seci.more sa svih strana.kada dodje tazbina iz beograda ne mogu verovat koliko je dobar vazduh plus nasa hrana tu smo engleze pobedili jer englezi kazu.