Šarl Mišel za jasniju poruku zemljama Zapadnog Balkana

Predsednik Evropskog saveta i bivši belgijski premijer Šarl Mišel, poručio je na zajedničkoj konferenciji sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem u Zagrebu da Brisel mora da pošalje jasnu poruku zemljama Zapadnog Balkana, jer je to prilika da se demonstrira spoljni uticaj Evropske unije.

Šarl Mišel, kome je, kako prenosi Hina, dolazak u Zagreb jedan od prioriteta njegovog mandata, često naglašava jačanje uticaja Evropske unije u svetu.

Naglasio je da bi se slanjem takve poruke "sprečile poteškoće u budućnosti" i da EU želi ostati bliska sa zemljama Zapadnog Balkana koje žele članstvo u Evropskoj uniji. 

Plenković i Mišel su na konferenciji za novinare poručili da će zajedno raditi na tome da se do samita u Zagrebu u maju, a čija će tema biti proširenje, otklone nedoumice država koje su se usprotivile otvaranju pregovora.

Predsednik Evropskog saveta je istakao da je do tada moguće postići napredak u modernizaciji procesa pristupanja EU.

Plenković je dan ranije otkrio da novi poverenik za proširenje, Mađar Oliver Varhelji, trenutno radi na dokumentu koji bi mogao da izmeni metodologiju pregovora o pristupanju, što će "debirokratizovati proces pristupanja".

Postizanju konsenzusa o tom pitanju u Evropskom savetu neće pomoći ni iskustvo Šarla Mišela iz Belgije, politički veoma razjedinjene države u kojoj se sve odluke donose kompromisima nakon dugotrajnih pregovora.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 10. jan 2020, 08:57) - Mala Šega [neregistrovani]

za mali Šengen

Doneta je i glavna odluka. Svi koji bi hteli da putuju u Nizozemsku morati će pokazati kartu da su bar jednom bili u Srpskom narodnom kazalištu.

(četvrtak, 09. jan 2020, 21:39) - anonymous [neregistrovani]

Gospodine Misel,

Hrvatska je vec zauzela stav i delatnosti koje ce joj biti prioritet sledecih 6 meseci, naime: Srbija! Eto kazu kako ce sve poduzeti da Srbija ne udje u EU, a mi, a mi srecni, srecni, presrecni. Hvala im za ovaj stav, inace oni ionako nista ne razumeju, ne gubite previse energije.

(četvrtak, 09. jan 2020, 19:50) - Dragojlo [neregistrovani]

Plenkovic

A jel G.Plenkovic reko,da Hrvatska ima nameru da blokira Srbiju u pregovorima za pristup u EU,gde je god moguce.Nek gospoda iz EU batale pregovore sa Srbijom,Srbija ima dve prepreke,Kosovo i Hrvatsku,tesko da ce mo te prepreke ikada savladati.