Picula na čelu Radne grupe za Zapadni Balkan u EP

Hrvatski poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula imenovan je za predsednika Radne grupe za Zapadni Balkan u Odboru za spoljnu politiku EP.

Picula, koji je i nekadašnji hrvatski ministar spoljnih poslova, krajem prošle godine imenovan i za prvog izvestioca za preporuke Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan.

Radna grupa za Zapadni Balkan formirana je, inače, u Spoljnopolitičkom odboru EP 2005. godine kako bi odražavala političke prioritete EU i osigurala koherentniji pristup EP regionu.

"I u ovom, devetom mandatu Evropskog parlamenta demokratizacija i transformacija šest zemalja regiona biće u fokusu agende Odbora za spoljnu politiku EP, a s posebnim naglaskom na nastavak politike proširenja", rekli su u kabinetu Picule.

U EP kažu da je ova Radna grupa odgovorna za koordinaciju, uspostavljanje inicijativa i izveštavanje o Zapadnom Balkanu, povezivanje sa Savetom Evrope, zvaničnicima institucija EU, saradnju s predstavnicima i zvaničnicima iz zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo iz regiona, kao i predstavnicima UN, Svetske banke i drugih međunarodnih aktera.

"Hrvatsko predsedavanje Savetu EU prilika je da Hrvatska potvrdi svoje spoljnopolitičke prioritete, među kojima je proširenje i stabilizacija nama susednog regiona Zapadnog Balkana", rekao je Picula.

Dodao je da je u najvećem interesu Hrvatske da na svim svojim spoljnim granicama ima "druge članice EU" kao garant stabilnost i sigurnosti.

Picula je zaključio da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana, odnosno politika proširenja EU, snažan alat za stabilizaciju regiona i dodao da očekuje da će se pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom otvoriti na samitu EU - Zapadni Balkan koji treba da se održi početkom maja 2020. godine u Zagrebu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 09. jan 2020, 18:34) - Илузија [neregistrovani]

Илузија

Благо нама са Хрватом који ће нам као помоћи да уђемо тамо где нас неће.

(četvrtak, 09. jan 2020, 18:27) - anonymous [neregistrovani]

Znak

To je znak da nas ne želu u EU . Ako su stavili Hrvata da nas ocenjuje , bolje da tražimo alternativu , gubimo samo vreme .